Fontos az idegrendszernek és a beleknek is: miben van elég B12-vitamin?

B12-vitamint a szervezet nem tud magától előállítani, ezért nagyon fontos a pótlása.

tojas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel többek közt a fehérje-anyagcserében és a vörösvérsejtek megfelelő működésénél is közrejátszik. Napi ideális bevitele átlagos felnőtteknél 2 mikrogramm, várandósság és szoptatás ideje alatt ennél valamivel több, 3 mikrogramm.

A vitamin felszívódása a vékonybélben történik, ahol egy intrinsic nevű komponens segíti a véráramba kerülését, onnan pedig az úgynevezett transcobalamin fehérje szállítja tovább a csontvelőbe és a többi szervbe. Érdekes módon a vastagbél bélbaktériumai képesek lennének B12-vitamin előállítására, ám onnan nem jutna a vérkeringésbe.

B12-vitamint tartalmazó ételek és italok

A vitaminhiány elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű bevitelre, vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak pedig különösen, mivel a vitamint főként állati eredetű ételek tartalmazzák. Adott esetben szükség lehet extra B12-pótlásra étrend-kiegészítő formájában is, de erről mindenekelőtt célszerű orvossal konzultálni. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk pár élelmiszert, melyek rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vitaminhiány.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük