8 isteni fogás Márton-napra libából, kacsából: hogy senki ne éhezzen jövő évben sem

Ezek között az isteni libás, kacsás ételek között te is megtalálod azt, amit szívesen készítesz majd el Márton-napon.

Márton-napi ételek libából, kacsából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Márton-napon hagyományosan libát szokás felszolgálni, de a kacsából készült fogásokkal sem lőhetsz mellé. Comb, mell, máj, egészben sütve vagy pástétomnak elkészítve: sokféleképpen varázsolhatsz ezen a napon valami különlegeset az asztalra.

A libamáj hagyományosan az egyik legelegánsabb fogás, és mint ilyen, nem is olcsó. Évente néhányszor, ünnepi alkalmakon azonban így is érdemes lehet elkészíteni. A liba, kacsa combja ropogós, a húsa belül pedig hihetetlen puha. A májpástétom pedig sokáig jó lehet kenyerek megkenésére.

Márton-napi ételek libából, kacsából

“Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik” - tarja a népi megfigyelés. Ezen ne múljon: válogass kedvedre a következő receptekből, és az év bármelyik napján készítsd el őket.

A fűszeres libamell a Márton-napi vacsora fénypontja lehet. Sokáig sül, de nincs vele közben különösebb teendő.
Fejedelmi fogás a zsírjában sült libamáj, amely bármilyen ünnepi alkalommal az est fénypontja lehet.
Rozmaringgal együtt sütve puha és szaftos fogás a kacsamell. Néhány trükköt tarts észben, hogy a lehető legfinomabb legyen.
A hagyományos Márton-napi libacomb krumpligombóccal és párolt káposztával tökéletes.
Ha egy kis változatosságra vágysz, készíts sóletet füstölt libamellből babbal és árpagyönggyel!
Nagyon jót tesz a sült kacsacombnak a fényes, mézes-narancsos máz.
Ne csak karácsonykor készíts libamájpástétomot! Márton-napi csemegének is tökéletes lesz.
Az egészben sült kacsával alig van munka, csak időt kell szánni a pácolásra és a sütésre is. Rozmaringgal és naranccsal fenséges.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük