Márton-napi libacomb krumpligombóccal és párolt káposztával: így lesz egyszerre ropogós és omlós
Ha idén is libacombot eszel Márton-napon, biztos lehetsz benne, hogy jövőre sem fogsz éhezni. Krumpligombóccal és párolt lila káposztával fenséges.

libacomb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

„Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik” - tartja a mondás. Ha nem szeretnél így járni, készíts egyszerre ropogós és vajpuha sült libacombot november 11-én! Krumpligombóccal és párolt lila káposztával kínálva valóban fejedelmi lakomát varázsolhatsz az asztalra.

Márton-napi libacomb receptje

Hozzávalók:

A libacombhoz

  • 4 db libacomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 1.5 dl száraz fehérbor
  • 1 db lila hagyma
  • 1 evőkanál őrölt majoránna
  • bors

A krumpligombóchoz

  • 30 dkg liszt
  • 1 kg krumpli

A párolt káposztához

  • 50 dkg lila káposzta
  • 1 evőkanál olaj vagy libazsír
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 mokkáskanál 10%-os ecet
Recept idők

Elkészítés:

A liba húsos oldalát előző este dörzsöld be sok sóval, borssal és majoránnával. Pihentesd a hűtőben, hogy a fűszerek átjárják a húst. Másnap melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A hagymákat karikázd fel, és egyengesd el egy magas falú tepsi aljában. Ha van római vagy pataki tálad, azt használd. Dobd mellé az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, fektesd rá a libacombokat a bőrükkel felfelé, öntsd fel fehérborral, és lefedve párold két órát. Ha a hús már vajpuha, amit egy beleszúrt villával ellenőrizhetsz, vedd le a fóliát a tetejéről, és pirítsd meg a bőrét.

Amíg a libacombok sülnek, készítsd el a köretet. A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, és várd meg, amíg kihűl. Fokozatosan adj hozzá annyi lisztet, hogy jól formázható legyen. Egy lábosban forralj vizet, és tegyél bele egy kis gombócnyi tésztát. Ha szétesik, tegyél még a masszához lisztet, majd ismételd meg a próbát. Ha egyben marad, formálj a tésztából gombócokat, tedd a vízbe, és főzd ki őket. Ha feljönnek a víz felszínére, még öt percig főzd, majd szűrd le őket.

A káposztát gyaluld meg, vagy vágd vékony csíkokra, sózd meg, hagyd állni tíz percig, utána a levét csavard ki. A vöröshagymát olajon vagy olvasztott libazsíron párold üvegesre, majd dobd hozzá a káposztát. Ízesítsd újra egy kevés sóval, cukorral és ecettel, és néha megkeverve, fedő alatt párold puhára.

Libamellet készítenél inkább Márton-napra? Ez esetben tálald vadas mártásban, zsemlegombóccal!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük