9 lekvár, szörp és savanyúság bevált receptje: ha most teszed el őket, egész télen lesz finomság a kamrádban

Sokkal finomabbak a lekvárok, szörpök és savanyúságok, ha házilag teszed el őket.

Házi lekvárok, szörpök, savanyúságok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a boltban is kaphatsz már bármilyen befőttet, savanyúságot, az otthon készített finomságoknak nincs párjuk. Legyen szó baracklekvárról, málnaszörpről vagy kovászos uborkáról, érezni rajta, ha készítője beletette a szívét is.

Ha házilag tartósítasz, fordíts nagy gondot az üvegek sterilizálására. Nem elég mosószerrel elmosni őket: vagy futtass le rajtuk a mosogatógépen egy csírátlanítóprogramot, vagy forró vízben főzd ki, és napon szárítsd meg őket. A kész befőtteket helyezd nedves vagy száraz dunsztba az alapján, amit a recept javasol.

Házi lekvárok, szörpök, savanyúságok

Az alábbi leírások között találsz hosszú ideig érlelt és villámgyorsan elkészülő változatokat is. Van, amihez egy kevés tartósítószer is szükséges, más természetes összetevőktől lesz sokáig friss: dönts ízlésed szerint!

Ha szívesen készítesz otthon pizzát, legjobb, ha a szószt is házilag dobod össze. Nyári, napérlelte paradicsomból főzd be.
A szederlekvár a maga egyszerűségében is tökéletes. Nem kell bele sem tartósítószer, sem ízfokozó. Úgy a jó, ha kicsit darabosan hagyod.
Addig készítsd el a házi málnaszörpöt, amíg szezonja van a gyümölcsnek! Ezzel a módszerrel szép tiszta lesz a leve is.
Ha inkább egészben tennéd el a gyümölcsöket, készíts meggybefőttet! Ehhez a változathoz még kimagozni sem kell a gyümölcsöt. Sütikbe vagy önmagában kanalazva egész évben mennyei.
Ha kicsit különlegesebb receptet keresel, mindenképpen próbáld ki a levendulás sárgabaracklekvárt! A kétféle íz nagyon jól egészíti ki egymást.
A vödrös beledobálós savanyúság onnan kapta a nevét, hogy soha nem fogy el, hiszen a lébe folyamatosan dobálhatod bele az újabb és és újabb zöldségeket, így mindig lesz vitamindús köret a húsok mellé.
Az élénk színű, zamatos meggyszörp ízét nagyon jól kihangsúlyozza egy kis citrom. Nyáron behűtve, jéggel kínálva remek frissítő.
A kovászos uborka titka a kovászos kenyér, a sok kapor és fokhagyma - és a türelem. Néhány nap kell neki az erkélyen, hogy megérjen.
A fahéjas szilvalekvár a régi módszer szerint sokáig rotyog a tűzhelyen, de nem kell folyamatosan őrizni. Téli sütikbe fantasztikusan finom.

(Képek: Getty Images.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük