Hagyományos, darabos szederlekvár, ahogy már a dédike is készítette

A kellemesen fűszeres, zamatos szederlekvárral nincs sok munka, és tartósítószer, ízfokozó sem kell bele.

szederlekvar
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Felejtsd el, hogy a lekvárkészítés nagy munka, és csak időigényes lehet! A szederlekvár a dédi módszerével pofonegyszerű, és az íze is csodás. A vitaminban és nyomelemben gazdag gyümölcs vaníliával és fahéjjal még finomabb. Légy körültekintő, ha tiszta környezetben dolgozol, és betartod a legfontosabb szabályokat, tartósítószerre sem lesz szükséged. Dekoratív üvegekbe zárva kiváló gasztroajándék is lehet. 

Szederlekvár

Hozzávalók

  • 2 kg szeder
  • 1.2 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A szedret alaposan mosd meg, és csepegtesd le. Válogasd át, csak egészséges szemek kerüljenek a lekvárba. Szórd meg a cukorral, és tedd hűvös helyre. Hagyd egy napig állni, majd másnap kezdd főzni. Rakd hozzá a citrom frissen facsart levét, a fahéjat és a vaníliát. Főzd forrástól számítva 15 percig. 

Ha nem szereted a szeder magját a lekvárban, passzírozd át a főzési idő felénél, és a levet rotyogtasd csak tovább. Ha már nem habos, húzd le a tűzről. Még forrón szedd alaposan elmosott, sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Rakd plédek, párnák közé, és várd meg, míg a lekvár a dunsztban egy-két nap alatt kihűl, majd mehet is a polcra. 
A fügelekvár is igazi különlegesség, és édeshez, sóshoz egyaránt illik. 

Ezt is szeretjük