Egyszerű házi pizzaszósz télire, ahogy az olaszok készítik: a boltinál is finomabb
Akár most megfőzheted egész télre a házi pizzaszószt.

pizzaszosz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted magad sütni otthon a pizzát, a következő lépés, hogy a szószt is házilag állítsd össze hozzá. Mivel friss paradicsomból a legfinomabb, főzz belőle nagy mennyiséget, és tedd őket lezárt befőttesüvegekben a kamra polcára, így sokáig elállnak. Legjobb, ha a felhasznált zöldfűszerek is frissek.

Az üvegeket felhasználás előtt gondosan fertőtlenítsd, a kész szószt pedig helyezd száraz dunsztba, csak ezután sorakoztasd ki őket a polcra.

Házi pizzaszósz télire

Hozzávalók:

  • 5 kg paradicsom
  • 1.2 kg vöröshagyma
  • 4 evőkanál befőzőcukor
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • bazsalikom
  • oregánó
  • kakukkfű
  • olaj
  • 1 evőkanál chilipehely (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként fertőtlenítsd a befőttesüvegeket: alaposan mosd el őket folyóvíz alatt, helyezd forrásban lévő vízbe tíz percre, majd csipesszel szedd ki, és fejjel lefelé fordítva, lehetőleg a napon hagyd őket megszáradni.

A paradicsomok tetejét keresztben vágd be. Dobd őket lobogva forró vízbe, néhány perc múlva szűrd le, és hűtsd ki őket. Ezután könnyen meg tudod őket hámozni. 

A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. Olajon párold a hagymát üvegesre, majd add hozzá a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket. Botmixerrel pépesítsd az egészet, és főzd a kívánt sűrűségűre. Miközben rotyog, szükség szerint többször átmehetsz rajta a botmixerrel. Ha már megfelelően sűrű, kanalazd befőttesüvegekbe. Zárd le őket szorosan, tíz percre tedd őket fejjel lefelé, hogy vákuum képződjön rajtuk, majd helyezd száraz dunsztba: egy ládát vagy dobozt bélelj ki pokrócokkal, tedd bele az üvegeket, és a tetejét is fedd be takarókkal, párnákkal. Ebben a meleg, párás légkörben hagyd a szószt egy-két napig, amíg nagyon lassan szoba-hőmérsékletűre nem hűl. Ekkor helyezd el az üvegeket a kamra polcán. Felbontás után a hűtőben tartsd.

Csak az ízléseden múlik, milyen típusú pizzára kened - a vastag tésztájú szicíliai pizza például ideális választás.

Ezt is szeretjük