Házi meggybefőtt egyszerű módszerrel: egész télre lesz így a finom gyümölcsből
Ha most teszed el a házi meggybefőttet, egész télen lesz mit a sütibe tenned.
![Meggybefőtt télire](https://kep.index.hu/1/0/4405/44051/440512/44051244_42925e5ee8d803d229f265a029c6dc80_wm.jpg)
A házi meggybefőttet viszonylag egyszerű módszerrel is elkészítheted. Nem kell más hozzá, mint gyümölcs, cukor és egy kevés tartósítószer. A hideg téli hónapokban pedig igazán vigasztaló látvány a sok, kamrapolcon sorakozó szép, színes, befőttel teli üveg.
Meggybefőtt télire
Hozzávalók 12 adaghoz
- 5 kg meggy
- 2.5 l víz
- 2 kg cukor
- 2 kávéskanál nátrium-benzoát
Elkészítés:
Mielőtt nekiállsz a befőzésnek, csírátlanítsd a befőttesüvegeket. Erre a legegyszerűbb módszer, ha a mosogatógépben lefuttatod rajtuk a sterilizáló programot, de kifőzheted őket fazékban is. A meggyet mosd meg, és tépkedd le a szárait. Egy nagy edényben forrald össze a vizet a cukorral, majd tedd bele a meggy egyharmadát, és melegítsd át. Főzni nem kell. A meleg meggyet szedd ki egy edénybe, amíg egy picit kihűl, közben tedd a szirupba a gyümölcs következő egyharmadát. A kihalászott meggyet közben oszd el befőttesüvegekben.
Ismételd ezt a folyamatot addig, amíg az összes gyümölcsöt átmelegítetted. Ekkor a szirupba keverj egy késhegynyi nátrium-benzoátot, forrald össze, és kanalazd az üvegekben várakozó meggyre. Az adagok tetejét is szórd meg nagyon kevés tartósítószerrel, majd zárd le az üvegeket, és fordítsd fejjel lefelé őket. Öt perc múlva fordítsd vissza az üvegeket, és helyezd száraz dunsztba: csavard be őket pokrócokba, és így hagyd, hogy két-három nap alatt nagyon lassan szoba-hőmérsékletűre hűljenek. Ezután mehetnek a kamrába.
Így készül a legfinomabb cseresznyelekvár: friss mentával párosítsd
A házi cseresznyelekvár egyszerűen készül, csupán néhány mentalevél felel a különlegesebb zamatért.
ElolvasomMég több recept