A 8 legfinomabb hagyományos húsvéti étel: a fonott kalácstól a főtt sonkáig

A húsvéthoz a sonka, a tojás és a kalács mellett más finomságok is hozzátartoznak. Innen biztosan tudsz előételt, főfogást és desszertet is választani.

Hagyományos húsvéti ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jézus halálának és feltámadásának ünnepéhez számos hagyomány kötődik, ezek egy része az étkezéssel kapcsolatos. A főtt sonka, a tojás, illetve a kalács szinte minden család asztalán megtalálható. Igaz, az utóbbi években néhány újdonság is helyet kapott az ünnepi menüben. 

A húsvéti ebéd főszereplője lehet a bárány, amiből igazán ízletes fogások készíthetők, elsősorban fűszeresen, sütve kerül az asztalra. A sonka is sok családban hozzátartozik az ünnephez. Főzve, sőt a hidegtálra töltve, tekercsnek is kitűnő. A húsvét nem múlhat el csodás sütemények, édességek nélkül sem. A kalácsok, kuglófok számtalan változatban kerülhetnek az asztalra. Előbbiek fonva, esetleg kakaósan, mákos vagy diós töltelékkel is mennyeiek. A kuglófokat pedig vagy klasszikusan kelt vagy kevert tésztából is sütheted. Ha viszonylag új kedvenccel is szeretnéd megörvendeztetni a szűk családot, akkor a répatorta kitűnő választás. 

Hagyományos húsvéti ételek

Ne feledkezz meg a kísérőkről, így a reszelt tormáról, a friss zöldségekről, ínyenc köretekről, például a sült répáról sem! A végén pedig kínálj az ebédhez, vacsorához saját készítésű tojáslikőrt! Nézd meg összeállításunkat, és válogass a bevált húsvéti receptek közül!

A húsvéti asztal dísze is lehet a békebeli foszlós kalács. Mi lenne, ha idén te sütnéd a mutatós péksütit? Vannak, akik húsvétra sósan készítik, vagy az édes tésztát megtöltik. Persze elkészítheted hármas vagy négyes fonással is.
A kuglófok is készülhetnek kelt tésztából, ám sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha a kevert változatot választod. A sütit márványozhatod, esetleg feldobhatod fahéjjal vagy mazsolával. Dekorálhatod cukor- vagy csokimázzal, tojással, cukrokkal.
Ahogy nálunk a kuglóf vagy a kalács, úgy az angoloknál az édes, fűszeres zsemle nem hiányozhat a húsvéti asztalról. A hot cross bun tele van jobbnál jobb aszalványokkal. Különlegessége a tetején lévő kereszt.
Bár először sokan kételkedve fogadták, ma már számos család kedvenc húsvéti desszertje a répatorta. A fűszerezése akár a mézeskalácsé, a fahéj, a szegfűszeg kihagyhatatlan belőle. A tetejét legtöbbször mascarponés krém és marcipánrépa díszíti.
A húsvéti sárga túró is kerülhet desszertként az asztalra, Szabolcsban szinte kötelező. Gyakran készül vaníliával, mazsolával, de érdemes kipróbálni sósan, zöldfűszerekkel is. Kiváló kísérője a főtt sonkának vagy a tojásnak.
Fotó: wjarek / Getty Images Hungary
Akár hidegtálra, akár előételnek vagy reggelire jól jöhet a töltött tojás. Gazdagíthatod zöldfűszerekkel, zöldségekkel vagy baconnel is. Érdemes botmixerrel pépesíteni a tölteléket, hogy igazán krémes legyen.
A húsvéti sonka néhány trükkel biztos, hogy tökéletes, tehát omlós és ízletes lesz. A siker egyik titka a megfelelő hús kiválasztása. Továbbá sok múlik a fűszerezésen is. Régi megfigyelés: ahány kiló a hús, annyi óráig kell főzni.
Fotó: evgenyb / Getty Images Hungary
A báránysült tökéletes főfogás húsvétkor. Érdemes egy éjszakán át pácolni, hogy biztosan omlós legyen. Fokhagymával, rozmaringgal egyszerűen fantasztikus. Rakhatsz mellé zöldségeket, vagy sült répával is kínálhatod.
Ezt is szeretjük