4 mennyei rakott krumpli
A rakott krumplit annyi változatban készítheted el, hogy megunhatatlan. Gyors hétköznapi fogásként is helytáll, de néhány pikáns fűszerrel vasárnapi ebédnek sem utolsó.
Nem győzzük elégszer dicsérni a rakott ételeket! Ezek a laktató és egyszerűen összeüthető finomságok nem egyszer mentették már meg a kezdő és a rutinos háziasszonyokat.
Ha a hétvégén te is inkább a lustálkodást választanád, megteheted, hiszen a rakott krumpli alig egy óra alatt készen van. Ráadásul aszerint alakíthatod a receptet, amit éppen a kamrában találsz. Íme, néhány ötletadó!
Gombás-spenótos rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt krumpli
- 15 dkg friss vagy fagyasztott spenótlevél
- 15 dkg gomba
- 3 dl tejszín
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- petrezselyem
- őrölt fehérbors
- só
Kevés vajon párold meg a szeletekre vágott gombát, adj hozzá pár csipet kakukkfüvet és petrezselymet. A spenótleveleket hosszában szeld ketté, és szintén forgasd át kis vajban, nyomd bele a fokhagymákat, sózd és borsozd. Karikázz egy réteg krumplit kivajazott tepsibe, bolondítsd meg a kakukkfüves gombával, helyezz rá még egy réteg krumplit, spenóttal színezd, majd krumplikkal fedd be. A rétegezést a burgonyákkal zárd, melyeket végül tejszínnel jutalmazz meg. Told a jó szomszédokat 30 percre előmelegített sütőbe, hogy összesüljenek az ízek.
Olaszos rakott krumpli
Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 4 paradicsom
- 5 dkg vaj
- 1 kg krumpli
- szerecsendió
- babérlevélpor
- só
- feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt. Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével, a késhegynyi babérlevélporral, a kevés sóval, a borssal ízesítsd. Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve párold jó puhára. Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús.
Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát, és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd. A felét terítsd egy mély, tűzálló tálba, és erre tegyél egy sor paradicsomkarikát. Simítsd el a párolt húst, tegyél rá megint egy sor paradicsomot, és fedd be burgonyával. Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be. Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt, és pirítsd meg a tetejét.
Túrós rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 30 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl tejföl
- fél csomó kapor
- pirospaprika
- só
A krumplit főzd és hámozd meg, majd karikázd fel. Egy kivajazott, zsemlemorzsás tűzálló tálat rakj ki a krumplival, locsold meg olvasztott túróval, oszlasd el rajta, majd locsold meg a tejföllel. Szórd meg kevés pirospaprikával és apróra vágott, friss kaporral. Előmelegített sütőben süsd szép pirosra.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hagymás-rozmaringos rakott krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 50 dkg vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 1 csokor friss rozmaring
- 2 dl tej
- reszelt sajt
- őrölt bors
- só
A hagymát és a krumplit hámozd meg, majd karikázd fel. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, és felváltva rétegezd bele a krumplit és a hagymát. Minden réteget szórj meg sóval, borssal, rozmaringgal és reszelt sajttal. A tetejére burgonya kerüljön. Végül morzsolj rá vajdarabkákat, öntsd le az egészet tejjel, és fedd be alufóliával. Előmelegített sütőben párold puhára, majd a fóliát levéve süsd pirosra.
OLVASD EL EZT IS!
- marhahús
- sült
Így süsd meg a tökéletes steaket!
- húsételek
- töltött hús