4 mennyei rakott krumpli
A rakott krumplit annyi változatban készítheted el, hogy megunhatatlan. Gyors hétköznapi fogásként is helytáll, de néhány pikáns fűszerrel vasárnapi ebédnek sem utolsó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem győzzük elégszer dicsérni a rakott ételeket! Ezek a laktató és egyszerűen összeüthető finomságok nem egyszer mentették már meg a kezdő és a rutinos háziasszonyokat.

Ha a hétvégén te is inkább a lustálkodást választanád, megteheted, hiszen a rakott krumpli alig egy óra alatt készen van. Ráadásul aszerint alakíthatod a receptet, amit éppen a kamrában találsz. Íme, néhány ötletadó!

Gombás-spenótos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 15 dkg friss vagy fagyasztott spenótlevél
  • 15 dkg gomba
  • 3 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • őrölt fehérbors

Kevés vajon párold meg a szeletekre vágott gombát, adj hozzá pár csipet kakukkfüvet és petrezselymet. A spenótleveleket hosszában szeld ketté, és szintén forgasd át kis vajban, nyomd bele a fokhagymákat, sózd és borsozd. Karikázz egy réteg krumplit kivajazott tepsibe, bolondítsd meg a kakukkfüves gombával, helyezz rá még egy réteg krumplit, spenóttal színezd, majd krumplikkal fedd be. A rétegezést a burgonyákkal zárd, melyeket végül tejszínnel jutalmazz meg. Told a jó szomszédokat 30 percre előmelegített sütőbe, hogy összesüljenek az ízek.

Olaszos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 4 paradicsom
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg krumpli
  • szerecsendió
  • babérlevélpor
  • feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj

Az olajon fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, és add hozzá a tört fokhagymát, majd egy-két percig süsd együtt. Tedd bele a sertéshúst, és a doboznyi paradicsompürével, a késhegynyi babérlevélporral, a kevés sóval, a borssal ízesítsd. Először saját levében, majd nagyon kevés vizet aláöntve párold jó puhára. Időnként villával keverd meg, nehogy összeragadjon a darált hús.

Közben egy másik edényben 5 dkg vajon kevés vízzel párold nem túl puhára a meghámozott, karikákra vágott burgonyát, és ezt sóval, csipetnyi szerecsendióval fűszerezd. A felét terítsd egy mély, tűzálló tálba, és erre tegyél egy sor paradicsomkarikát. Simítsd el a párolt húst, tegyél rá megint egy sor paradicsomot, és fedd be burgonyával. Öntsd le 1,5 dl vízzel, a tálat fedd be. Forró sütőben süsd fél óráig, majd vedd le a fedőt, és pirítsd meg a tetejét.

Túrós rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg túró
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl tejföl
  • fél csomó kapor
  • pirospaprika

A krumplit főzd és hámozd meg, majd karikázd fel. Egy kivajazott, zsemlemorzsás tűzálló tálat rakj ki a krumplival, locsold meg olvasztott túróval, oszlasd el rajta, majd locsold meg a tejföllel. Szórd meg kevés pirospaprikával és apróra vágott, friss kaporral. Előmelegített sütőben süsd szép pirosra.

Hagymás-rozmaringos rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 csokor friss rozmaring
  • 2 dl tej
  • reszelt sajt
  • őrölt bors

A hagymát és a krumplit hámozd meg, majd karikázd fel. Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, és felváltva rétegezd bele a krumplit és a hagymát. Minden réteget szórj meg sóval, borssal, rozmaringgal és reszelt sajttal. A tetejére burgonya kerüljön. Végül morzsolj rá vajdarabkákat, öntsd le az egészet tejjel, és fedd be alufóliával. Előmelegített sütőben párold puhára, majd a fóliát levéve süsd pirosra.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • húsételek
  • töltött hús

4 ízletes, gazdagon töltött hús

Ezt is szeretjük