Így süsd meg a tökéletes steaket!
A steak gyorsan elkészíthető, és nagyon finom. Titka a jól vágott, kitűnő minőségű hús és a tűzforró serpenyő. Steak-kisokos mindenkinek.

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

A legnőiesebb tavaszi parfümújdonságok: friss és különleges illatok »

Kalóriaszegény, epres turmixtál: ínycsiklandóan finom, pedig fogyaszt »

10 egyszerű mód, ahogy a fehér pólót viselheted: hogy változatos legyen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A steak hirtelen sütött marhahússzelet, de ma már nem csak a marhahúst nevezhetjük annak, hanem a bárányt, a disznót, esetleg a halakat is.

A steak hamar elkészül, de nem árt egy kis konyhai tapasztalat, hogy ne száradjon ki, és eltaláld, hogy mennyi ideig kell sütni, hogy neked tökéletes legyen.

Klasszikus steak

Hozzávalók:

  • 4 szelet marhahús - hátszín vagy bélszín
  • olaj

A hentesnek mondd meg, hogy steaket szeretnél sütni, hogy úgy szeletelje a húst. A húsokat mosd meg, majd töröld szárazra, és mártsd olajba.

A marhahúst nem szabad klopfolni, csak egy kicsit összelapogatni kézzel. Tűzforró serpenyőben - lehetőleg öntöttvasban - süsd ki kevés olajon.

Mindkét oldalát süsd meg, és egy húsfogóval tartva a széleit is megpörkölheted. Soha ne szúrd meg a húst villával. A már megsült oldalt sózd.

Tudtad?

A steaket háromféleképpen készítik: angolosan, vagyis véresen - angolul rare -, közepesen átsütve - angolul medium -, illetve jól átsütve - angolul well-done. A sütési idő a hús vastagságától és a tűzhelyedtől függ, de oldalanként három és öt perc közötti idő szükséges neki.

Steak krumplival és gombával

Hozzávalók:

  • 4 szelet bélszín
  • fél kg héjában főtt krumpli
  • 250 g csiperke
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 1/2 teáskanál őrölt feketebors
  • ízlés szerint só

A krumplit és a megtisztított gombát vágd kis szeletekre. A húst olajjal és borssal dörzsöld be. A tojást a tejjel jól keverd össze, és sóval ízesítsd. Készíts omlettet a következő módon: két evőkanál vajat közepes lángon forrósíts fel. A gombát és a krumplit tedd bele, sóval és borssal ízesítsd. Amikor az alja megpirult, fordítsd meg, és még öt percig süsd. A tojásos tejet add hozzá, és várd meg, míg besűrűsödik.

A serpenyőt forrósítsd fel, a hús mindkét oldalát egy-egy percig süsd. A tüzet vedd lejjebb, a maradék vajat tedd rá a steakre, süsd készre, és sózd meg. Az omlettel tálald.

Szarvas-steak vörösbormártással

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvasbélszín
  • 10 dkg szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1,5 l vörösbor
  • 1 kávéskanál borókabogyó
  • 2 dl alaplé
  • 1 kávéskanál áfonyalekvár
  • bors

A szalonnát kockázd fel, pirítsd meg. A zöldségeket szeleteld fel, a hagymát aprítsd fel, majd az egészet keverd a szalonnához. Amikor megpirult, engedd fel a borral, fűszerezd meg, majd fedő alatt egy óráig főzd. A zöldségeket passzírozd át, engedd fel az alaplével, keverd bele a lekvárt, és addig főzd, amíg négy decinyi nem lesz. Ezután a bélszínt darabold fel és süsd meg. A mártással és vajas burgonyával tálalhatod.

Töltött bélszín

Hozzávalók:

  • 50 dkg bélszín
  • 15 dkg sertéshús
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg zsír
  • 5 gramm törött bors
  • 1 dkg pirospaprika
  • 3 gramm majoránna
  • 3 cl olaj

A bélszínt tisztítsd meg a hártyájától, és hosszanti irányban jó mélyen vágd be úgy, hogy kiteríthető legyen. Sóval, törött borssal szórd meg. A sovány sertéshúst daráld le, add hozzá a zsírban megpirított, apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Sóval, pirospaprikával, majoránnával, törött borssal fűszerezd. Az így elkészített tölteléket a jól kiveregetett bélszínre téve egyenletesen oszd el, a húst tekerd fel és sózd meg. Csomagold olajjal megkent alufóliába, és gyakran átfordítva 20-25 percig süsd. Ezután a fóliából csomagold ki, és szeleteld fel.

Gombás bélszín

Hozzávalók:

  • 60 dkg bélszín
  • 6 fej csiperke
  • 1 fej hagyma
  • olívaolaj
  • Bearni-szósz
  • Worcestershire-szósz
  • mustármag
  • bors

A bélszínt vágd 6-8 centi hosszú és 1 centi vastag csíkokra. Ezután sózd meg, hintsd meg mustármaggal, egy evőkanál Worcester-szósszal locsold meg, majd tegyél rá egy kis borsot. Ezután keverd össze, majd kanállal jól nyomd össze a húst, hogy a levegőt kiszorítsd. Ez azért fontos, hogy a húsdarabkák jól egymáshoz tapadjanak. Hagyd állni addig, míg a többit készíted. A legpraktikusabb ezt már egy nappal előtte elkészíteni. Apróra vágd fel a hagymát, majd pirítsd sárgára az olajban. Add hozzá a felvágott gombát. Amikor a gomba összeesett, szórd meg egy kevés borssal, majd tedd bele a fűszerezett bélszínt. Amikor a bélszín levet eresztett, tegyél rá fedőt, és 50 percig kis lángon főzd. Bearni-szósszal, sült krumplival és salátával tálalhatod.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Blog.hu ajánló