Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

Trombózis elleni ételek

A trombózis igen súlyos betegség, ami genetikai hajlam miatt vagy egészségtelen, a koleszterinszintet növelő és vérplakkosodást előidéző ételek rendszeres fogyasztása következményeként is kialakulhat. A kardiovaszkuláris betegségek kockázatát nagyban növeli a mozgásszegény, főleg ülő életmód is.

A trombózis következtében nemcsak vérrögösödés történhet a szervezetben, melyek elzárják az ereket, és elszínezhetik a bőrfelszínt lilás-zöldes színűre, de ezek a plakkok megindulhatnak a létfontosságú szervek felé is, mint a szív, a tüdő vagy az agy. Ilyenkor következhet be végzetes infarktus vagy tüdőembólia. Szerencsére megfelelő életmódot követve ez a súlyos betegség megelőzhető, legalábbis jelentősen csökkenthető kialakulásának esélye.

A trombózis megelőzése

Mielőtt bárki drasztikus életmód-változtatást eszközölne, vegye figyelembe, hogy a túlzott K-vitamin-fogyasztásnak nem csak pozitív hatásai vannak, hiába gátolja a vérrögösödést. Szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy csak mértékkel szabad bevinni magas K-vitamin-tartalmú ételeket, mert túlzásba véve akár vérzékenységet is okozhatnak vérhígító hatásuk miatt. Éppen ezért az erek védelme érdekében főleg olyan egészséges táplálékokat indokolt fogyasztani, melyek más hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően segítenek a vérrögképződés megelőzésében. Természetesen akiknél trombózisgyanút diagnosztizáltak, minden esetben kövessék az orvos által előírt diétát!

Az LDL-koleszterin magas szintje növeli a vérrögképződés kockázatát. A rostban gazdag zabpehely bizonyítottan segít csökkenteni a koleszterinszintet, számos változatban elkészíthető, akár a C-vitaminban gazdag eperrel, akár más bogyós gyümölcsökkel kiegészítve isteni finom reggeli.
Az árpáról ritkán esik szó, pedig az egyik legegészségesebb gabonaféle. A belőle készült gersli is tele van értékes rostokkal, és bizonyítottan megelőzhető vele a trombózis kialakulása. A könnyed, vitaminban gazdag borsóleves tökéletes kiegészítője.
A halak omega-3 esszenciáliszsír-tartalma erősíti, támogatja a vérereket, és ismert szívvédő hatása mellett befolyásolja a vérrögök kialakulását is. A legfinomabb verziója a citromos, fokhagymás halszelet, amelyet negyed óra alatt el is tudsz készíteni.
A padlizsán remek koleszterinszint-csökkentő zöldség, amivel természetes módon gátolja a vérrögök képződését is. A magyar lecsóban ritkán lehet találkozni vele, de a francia ratatouille receptjének kihagyhatatlan eleme, de akár helyes kis padlizsánpizzák is süthetők belőle.
A dióról sem szabad megfeledkezni, a Harvard Egyetem kutatói szerint napi 50 gramm képes csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, védi a vérereket, a szívet. Az értékes csonthéjas tökéletes ízkombinációt alkot a céklával, egy kis fokhagymával és olívaolajjal mennyei krém készíthető belőlük.
Az olívaolaj az egyik leghasznosabb összetevő a vérerek védelme érdekében, így érdemes minél változatosabb módokon beépíteni az étrendbe. Akár isteni feketeolíva-krémet is készíthetsz, de nem érdemes kihagyni a házi ajvárt vagy az ételek, saláták tökéletes kiegészítőjét, a francia vinaigrette öntetet sem.
A bab a zöldségek közül az egyik legjobb fehérjeforrás, emellett bővelkedik értékes, emésztést támogató rostokban, nem mellékesen a koleszterinszintet is csökkenti. Változatos módokon építhető bele az étrendbe, akár babbal töltött édesburgonya-csónakot, babsalátát, böjti bablevest vagy gyomorkímélő babos tepsis csirkemellet is lehet készíteni belőle.
A tofu szintén remek koleszterinszint-csökkentő, szójababból készült étel, ami a húsmentes napokon zöldségkörettel fogyasztva laktató ebéd vagy vacsora lehet. Kutatások szerint az érelmeszesedést gátló hatásának köszönhetően az étrend részeként jelentősen csökkenti a koszorúér-megbetegedések kockázatát is.
A gyömbér gyulladáscsökkentő, és némiképp gátolja a vérrögök képződését, szaliciláttartalma miatt vérhígító hatással bír. Az értékes fűszernövény őrleménye vagy friss változata számos konyha alapkelléke, a nyári dinnyeszezon idején érdemes kipróbálni a frissítő, gyömbéres sárgadinnye-krémlevest.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük