8 szuper étel, ami segíti a zsírmáj gyógyulását: a túlsúllyal és hormonális problémákkal küzdőknek különösen ajánlott

Ezeket az élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe, ha valakinél zsírmájat diagnosztizáltak.

Zsírmájdiéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj károsodásához korántsem csak a túlzott alkoholfogyasztás vezethet. A napjainkban népbetegségeknek számító kóros állapotok, például a cukorbetegség és a pajzsmirigy-alulműködés is jelentősen megnövelik a zsírmáj kialakulásának kockázatát. 

A nem alkoholos zsírmáj kezelésében a diéta és az életmódváltás kulcsfontosságú összetevő, segítségükkel megelőzhetők a súlyos, akár májtranszplantációt is igénylő szövődmények.

Élelmiszerek zsírmáj ellen

Zsírmáj kialakulásakor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, ez pedig a szerv károsodásához vezethet. A zsírmáj, főleg eleinte, nem jár specifikus tünetekkel, így könnyen lehet, hogy az egyéb betegségekkel küzdők rutinvizsgálata során merül fel a gyanúja. A jelentős túlsúly, az inzulinrezisztencia, a diabétesz, a magas koleszterinszint és a különböző hormonális eltérések is a hajlamosító tényezők között szerepelnek, és ezen állapotok kezelése összecseng a zsírmáj terápiájával, hiszen mindegyikben rendkívül hangsúlyos az egészséges étkezés kialakítása és a rendszeres testmozgás. Az orvosi konzultáció mellett elengedhetetlen a dietetikussal való egyeztetés is, a diétának azonban nagy általánosságban megfogalmazhatók bizonyos alapelvei, amelyek segíthetnek a megelőzésben és a kezelésben.

Míg bizonyos ételeket és italokat ajánlott messziről elkerülni, ide tartoznak a feldolgozott, finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszerek, illetve az alkohol, addig másokat kifejezetten érdemes lehet beépíteni az étrendbe. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük