Gyógyítja a májat, csökkenti a gyulladást: a máriatövis magja csupa egészség

A máriatövis májbetegségek, gyógyszerszedés esetén is javasolt.

máriatövis
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj egészségét számos tényező veszélyezteti: az alkoholfogyasztás mellett egyes gyógyszerek szedése, a helytelen táplálkozás, a vírusfertőzések egyaránt ronthatják az állapotát. Enyhébb probléma esetén, illetve megelőzési céllal a természet patikája is az ember segítségére lehet.

A megfelelő májkímélő diéta gyógyteákkal, gyógynövényalapú készítményekkel kiegészíthető: a regenerálódásban és a májfunkció védelmében segít többek között a mezei katáng, a gyermekláncfű, az orvosi ziliz és a cickafark is. A legismertebbek mégis a máriatövisből készült termékek.

Májvédő máriatövis

A hagyományos népi gyógyászatban főként leveleit és érett kaszattermését használták máj- és epeúti panaszokra, ma már a termésből, illetve a magból kivont szilimarin adja a készítmények alapját. Ez a több vegyületből álló hatóanyag biztosítja a máriatövis májvédő erejét.

Az anyag a riboszomális RNS stimulálásával serkenti a fehérjeképződést a máj sejtjeiben, ezzel az enyhe májszöveti károsodás mértékét csökkenti, és antioxidáns hatása révén elősegíti a szerv regenerálódását is. Hatékonyságát számos kutatásban megfigyelték.

Máriatövist tartalmazó készítmények

A máriatövis-alapú készítmények egy része patikákban, drogériákban vény nélkül is kapható, de akut vagy krónikus betegség, hosszú távú gyógyszerszedés esetén orvos vényköteles tabletta szedését is előírhatja kiegészítő kezelésként.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Recept nélkül tabletta, olaj és tea formájában is hozzáférhető, az egyes termékek hatóanyag-tartalma eltérő lehet, sőt esetenként más növényi kivonatokkal, vitaminokkal kiegészítheti a gyártó. Amennyiben kialakult májprobléma enyhítése a cél, az adagolásban szakorvos segíthet.

A legtöbb esetben egyébként egy tabletta nagyjából 150-200 milligramm máriatövismag-kivonatot tartalmaz, amelyből a csomagolási útmutató szerint javasolt bevenni - általában napi egy az előírás - valamely főétkezés után, bő folyadékkal. De a hidegen sajtolt magolaj is hatékony a kezelésben, kiegészítésképp pedig májvédő teakeverék is fogyasztható.

A májvédő kúra a betegség jellege és súlyossága függvényében hosszú ideig elhúzódhat, amely során a hatékonyság érdekében fontos figyelni a kímélő étkezésre és az alkohol teljes elhagyására is, egyéb esetben a máriatövis-kivonat sem gyógyíthatja meg a panaszokat.

Májvédő étrend

A májfunkciók romlása esetén az étkezés helyreállításának is rendkívüli fontossága van.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük