8 étel, ami segít a magas vérnyomás leküzdésében: érdemes minél többet enni belőlük
A magas vérnyomás leküzdésében egyes ételek bizonyítottan segíthetnek.

spenótleves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás csendes gyilkos. Világszerte emberek tömegeit érinti úgy, hogy gyakran nem tudnak róla, vagy egyszerűen nem törődnek vele. Pedig az állapot hosszú távon súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozhat a szervezetben. Megnöveli például a szív- és a vesebetegségek kialakulásának kockázatát. 

A megelőzésnek és a kezelésnek a kulcsa is az egészséges életmódban keresendő. A káros szokások, például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, túlsúly esetében a testtömeg csökkentése, valamint a mozgás beiktatása mind segíthetnek. A szakemberek egyes ételeket kifejezetten ajánlanak a hipertónia kivédéséhez, gyógyításához. 

Ételek magas vérnyomás ellen

A vérnyomás optimális értékei több tényezőtől függnek, általában a 120/80 higanymilliméteres eredményt ideálisnak, míg a két különböző napon mért 140/90-es vagy azt meghaladó értéket magasnak tekintik

A vérnyomás csökkentésének érdekében nagy vonalakban a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételek elhagyása javasolt, a zöldségeket, gyümölcsöket, tengeri halakat és vitaminokban, illetve ásványi anyagokban gazdag magvakat tartalmazó étrend tartása ajánlott. Ennek megtervezéséhez érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük