Házi ajvár eredeti, balkáni recept szerint: sült és grillezett ételek mellé kötelező
Füstös, gazdag ízvilágú, sokféleképpen felhasználható: ez mind igaz a Balkán híres zöldségszószára, az ajvárra.

ajvar
Ez is érdekelhet

Most bárki segíthet a rászorulóknak - Augusztus végéig tart az élelmiszer-gyűjtő akció (x)

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra! (x)

Szakértelem és újító szemlélet az Ilcsinél (x)

beauty and style

Ettől a nőies farmertól még nem kell elbúcsúzni: ősszel is szuperdivatos lesz »

Erősítő edzés renyhe hasfal ellen: evés után sem domborodik ki a pocak, ha ezek az izmok jó karban vannak »

Csodás ruhák, ha egyszerűbb polgári szertartást terveztek: mutatjuk a legjobb inspirációkat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az ajvár elnevezés a török havyar szóból származik, és sózott kaviárt jelent. Két legfőbb összetevője a paprika és a padlizsán. Legtöbbször grillezett húsok mellé kínálják, de kenyérre kenve, mártogatósként is fantasztikus. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, sok munka nincs vele, és az íze mindenért kárpótol. A szószhoz kápia vagy kaliforniai paprikát érdemes használni. 

Ajvár

Hozzávalók:

  • 5 db közepes paprika
  • 2 db padizsán
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 3 teáskanál ecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ág rozmaring
  • 2 teáskanál
  • 2 ág csombor
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mosd meg, a padlizsánt szurkáld meg több helyen, és tedd egy tepsibe vagy grillrácsra. Rakd mellé a paprikát, és süsd meg a zöldségeket körülbelül 30 perc alatt. A paprika valószínűleg hamarabb elkészül. 


Rakd a sült zöldségeket egy tálba, fedd le, és pihentesd egy órán át. Ezt követően könnyebben lehúzod a héjukat. Tedd egy aprító- vagy turmixgépbe, add hozzá az olajat, az ecetet, a fokhagymát, a csombort, a rozmaringot, a borsot és a sót, majd dolgozd pépesre. Rakd át a zöldséges masszát egy lábosba, és kis lángon főzd legalább két órán át. Többször keverd meg, hogy az ajvár ne égjen le. Töltsd át kisebb üvegbe, és tartsd a hűtőben. Hét-tíz nap alatt fogyaszd el. 
A sült paprikából zamatos levest is főzhetsz, ami a tejszíntől lesz selymes.

Ezt is szeretjük