Házi ajvár eredeti, balkáni recept szerint: sült és grillezett ételek mellé kötelező

Füstös, gazdag ízvilágú, sokféleképpen felhasználható: ez mind igaz a Balkán híres zöldségszószára, az ajvárra.

ajvar
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ajvár elnevezés a török havyar szóból származik, és sózott kaviárt jelent. Két legfőbb összetevője a paprika és a padlizsán. Legtöbbször grillezett húsok mellé kínálják, de kenyérre kenve, mártogatósként is fantasztikus. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, sok munka nincs vele, és az íze mindenért kárpótol. A szószhoz kápia vagy kaliforniai paprikát érdemes használni. 

Ajvár

Hozzávalók

  • 5 db közepes paprika
  • 2 db padizsán
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 3 teáskanál ecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ág rozmaring
  • 2 teáskanál
  • 2 ág csombor
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mosd meg, a padlizsánt szurkáld meg több helyen, és tedd egy tepsibe vagy grillrácsra. Rakd mellé a paprikát, és süsd meg a zöldségeket körülbelül 30 perc alatt. A paprika valószínűleg hamarabb elkészül. 


Rakd a sült zöldségeket egy tálba, fedd le, és pihentesd egy órán át. Ezt követően könnyebben lehúzod a héjukat. Tedd egy aprító- vagy turmixgépbe, add hozzá az olajat, az ecetet, a fokhagymát, a csombort, a rozmaringot, a borsot és a sót, majd dolgozd pépesre. Rakd át a zöldséges masszát egy lábosba, és kis lángon főzd legalább két órán át. Többször keverd meg, hogy az ajvár ne égjen le. Töltsd át kisebb üvegbe, és tartsd a hűtőben. Hét-tíz nap alatt fogyaszd el. 
A sült paprikából zamatos levest is főzhetsz, ami a tejszíntől lesz selymes.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük