Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

trombózis étel 9 nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A trombózis igen súlyos betegség, ami genetikai hajlam miatt vagy egészségtelen, a koleszterinszintet növelő és vérplakkosodást előidéző ételek rendszeres fogyasztása következményeként is kialakulhat. A kardiovaszkuláris betegségek kockázatát nagyban növeli a mozgásszegény, főleg ülő életmód is.

A trombózis következtében nemcsak vérrögösödés történhet a szervezetben, melyek elzárják az ereket, és elszínezhetik a bőrfelszínt lilás-zöldes színűre, de ezek a plakkok megindulhatnak a létfontosságú szervek felé is, mint a szív, a tüdő vagy az agy. Ilyenkor következhet be végzetes infarktus vagy tüdőembólia. Szerencsére megfelelő életmódot követve ez a súlyos betegség megelőzhető, legalábbis jelentősen csökkenthető kialakulásának esélye.

A trombózis megelőzése

Mielőtt bárki drasztikus életmód-változtatást eszközölne, vegye figyelembe, hogy a túlzott K-vitamin-fogyasztásnak nem csak pozitív hatásai vannak, hiába gátolja a vérrögösödést. Szakorvosok arra figyelmeztetnek, hogy csak mértékkel szabad bevinni magas K-vitamin-tartalmú ételeket, mert túlzásba véve akár vérzékenységet is okozhatnak vérhígító hatásuk miatt. Éppen ezért az erek védelme érdekében főleg olyan egészséges táplálékokat indokolt fogyasztani, melyek más hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően segítenek a vérrögképződés megelőzésében. Természetesen akiknél trombózisgyanút diagnosztizáltak, minden esetben kövessék az orvos által előírt diétát!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük