A zab a legegészségesebb gabonafélék egyike, nagy népszerűségnek örvend a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekvők körében, különösen pehely formájában. A zabpehelynek minden konyhában helye van, nemcsak áldásos egészségügyi hatásai, hanem változatos felhasználhatósága miatt is.
A zabpehelyből sós és édes finomságok egyaránt készülhetnek. Megőrölve könnyűszerrel előállíthatsz lisztet is belőle, amivel a fehér liszt egy részét cserélheted be a receptekben, hogy a végeredmény rostdúsabb legyen, és kevésbé emelje meg a vércukorszintet.
Receptek az egészséges zabpehellyel
A zab egy kifejezetten hasznos oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz, ami amellett, hogy fokozhatja a jóllakottságot, csökkentheti a káros, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, táplálja a jótékony bélbaktériumokat, és a vércukorszint kordában tartásában is segíthet. A zab hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez. A teljes kiőrlésű zabpehely - a többi teljes kiőrlésű gabona rendszeres fogyasztásával együtt - a végbélrák kockázatát is mérsékelheti. A belőle készülő ételek többnyire kevésbé jelentős vércukorszint-emelkedést okoznak, mint a fehér lisztes változatok, az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek viszont az egyéni érzékenységre is figyelniük kell.

Sütőben, kevés olajjal sül az ízletes
csirkefasírt, amibe zsemlemorzsa helyett zabpehely kerül. Így alakbarátabb és jóval egészségesebb is a kedvelt fogás.
Fotó: vkuslandia / Getty Images Hungary

Kevés jobb dolog van a házi sütésű kenyérnél. Amellett, hogy nagyon finom, még azt is pontosan tudhatod, hogy mi került bele. A
teljes kiőrlésű változat több rostot tartalmaz, mint a hagyományos, és lassabban emeli meg a vércukorszintet.
Fotó: Russ Rohde / Getty Images Hungary

Ez a finom, egészségtudatos
zabpelyhes süti banánnal, almával, datolyával, zabkorpával és mandulával készül, fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül. Egy evőkanál méz ugyan van benne, de azt a szigorúbb diétát folytatók ki is hagyhatják, így is elég édes lesz a végeredmény. A mandula lassítja a felszívódást, és jótékony zsírokban gazdag.
Fotó: Getty Images Hungary

Ez a
sajtos, omlós sós rúd rostban gazdagabb, mint a hagyományos változat. Darálva kerül bele a zabpehely, a tésztája krémsajtot, reszelt sajtot és vajat is tartalmaz - abbahagyhatatlan!
Fotó: Szász Eszter/Sóbors

A
répatortagolyók gyorsan összeállítható, egészséges csemegét jelentenek. A répában található béta-karotin az A-vitamin legfőbb forrása, ami egyebek mellett a bőr és a látás egészségének megőrzéséhez fontos. A golyókban található dióbél szívbarát omega-3 zsírsavakban is gazdag.
Fotó: Getty Images Hungary

Jóval diétásabb úgy a
pizza, ha az alapja zabpehelyből és édesburgonyából áll. Érdemes megpakolni sejtvédő, antioxidáns hatású likopinban gazdag paradicsommal.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

Desszertként is megállja a helyét a pufi
túrós-zabpelyhes palacsinta. Fehérjében és rostban gazdag, laktató fogás, ami hosszasan eltelít. Gyümölcsökkel tálalva még tartalmasabb.
Fotó: Getty Images Hungary

A mézes, aszalt gyümölcsökkel és
magvakkal készülő granola a rohanósabb napokon is tartalmas, fontos tápanyagokban gazdag reggelit jelent. Előre elkészíthető, légmentesen zárható dobozban 1-2 hétig eláll.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)