Teljes kiőrlésű, házi kenyér magokkal és zabpehellyel: kívül ropogós, belül puha
A teljes kiőrlésű kenyér önmagában is finom és egészséges, ha pedig magokkal és zabpehellyel dúsítod, még ellenállhatatlanabb.

teljes kiorlesu kenyer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teljes kiőrlésű liszt azért egészségesebb a sima fehér változatnál, mert nemcsak a búzamag belsejét tartalmazza, hanem az összes részét, beleértve a korpát és a csírát is, így több benne a vitamin, jótékony hatással van az emésztésre, és a vércukorszintet sem emeli meg hirtelen. Ha házilag sütsz belőle kenyeret, olyan magvakkal gazdagíthatod, amilyennel csak szeretnéd.

Teljes kiőrlésű magos kenyér

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7.5 dkg fehér liszt
  • 7.5 dkg magkeverék (dió, tökmag, napraforgómag, mák stb.)
  • 5 dkg zabpehely
  • 3.5 dl langyos víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy deci langyos vizet keverj el egy teáskanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut. A magkeveréket vágd apróra, egy evőkanállal tegyél belőle félre, a többit pedig keverd el a kétféle liszttel, a sóval és a zabpehellyel. Öntsd hozzá az élesztős vizet, az olajat, és lassan adagolj bele még annyi langyos vizet, hogy lágy, galuskaszerű tésztát kapj. Egy kenyérformát bélelj ki sütőpapírral, egyengesd el benne a masszát, és letakarva keleszd nagyjából 10-15 percig, amíg a forma tetejéig nő. Közben a sütőt melegítsd elő 200 fokra. A tészta tetejét szórd meg a félretett magkeverékkel, és told a sütőbe egy órára, amíg szép színt kap.
 

Sós kiflit is süthetsz otthon, így bármikor kéznél lehet a házi készítésű, mennyei reggeli.

Ezt is szeretjük