Csökkentheti a végbélrák kockázatát, javítja a vércukorszintet: 8 receptötlet zabpehellyel
A zab sokoldalúan felhasználható, nagyon egészséges gabona.

- Hatékony, de egyszerű házi módszerek lábszag ellen: nem csak a kellemetlen szagot nyomják el, az izzadást is mérséklik »
- Michael Jackson 24 éves lánya gyönyörű modell: fürdőruhás képeket vállalt, tetoválásait is megmutatta »
- Jennifer Aniston imádja a farmert, és szuper vagány, ahogyan viseli: 4 tipp, amit érdemes tőle ellesni »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
A zab a legegészségesebb gabonafélék egyike, nagy népszerűségnek örvend a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekvők körében, különösen pehely formájában. A zabpehelynek minden konyhában helye van, nemcsak áldásos egészségügyi hatásai, hanem változatos felhasználhatósága miatt is.
A zabpehelyből sós és édes finomságok egyaránt készülhetnek. Megőrölve könnyűszerrel előállíthatsz lisztet is belőle, amivel a fehér liszt egy részét cserélheted be a receptekben, hogy a végeredmény rostdúsabb legyen, és kevésbé emelje meg a vércukorszintet.
Receptek az egészséges zabpehellyel
A zab egy kifejezetten hasznos oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz, ami amellett, hogy fokozhatja a jóllakottságot, csökkentheti a káros, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, táplálja a jótékony bélbaktériumokat, és a vércukorszint kordában tartásában is segíthet. A zab hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez. A teljes kiőrlésű zabpehely - a többi teljes kiőrlésű gabona rendszeres fogyasztásával együtt - a végbélrák kockázatát is mérsékelheti. A belőle készülő ételek többnyire kevésbé jelentős vércukorszint-emelkedést okoznak, mint a fehér lisztes változatok, az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek viszont az egyéni érzékenységre is figyelniük kell.
(Képek: Getty Images Hungary.)