Csökkentheti a végbélrák kockázatát, javítja a vércukorszintet: 8 receptötlet zabpehellyel
A zab sokoldalúan felhasználható, nagyon egészséges gabona.
A zab a legegészségesebb gabonafélék egyike, nagy népszerűségnek örvend a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekvők körében, különösen pehely formájában. A zabpehelynek minden konyhában helye van, nemcsak áldásos egészségügyi hatásai, hanem változatos felhasználhatósága miatt is.
A zabpehelyből sós és édes finomságok egyaránt készülhetnek. Megőrölve könnyűszerrel előállíthatsz lisztet is belőle, amivel a fehér liszt egy részét cserélheted be a receptekben, hogy a végeredmény rostdúsabb legyen, és kevésbé emelje meg a vércukorszintet.
Receptek az egészséges zabpehellyel
A zab egy kifejezetten hasznos oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz, ami amellett, hogy fokozhatja a jóllakottságot, csökkentheti a káros, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, táplálja a jótékony bélbaktériumokat, és a vércukorszint kordában tartásában is segíthet. A zab hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez. A teljes kiőrlésű zabpehely - a többi teljes kiőrlésű gabona rendszeres fogyasztásával együtt - a végbélrák kockázatát is mérsékelheti. A belőle készülő ételek többnyire kevésbé jelentős vércukorszint-emelkedést okoznak, mint a fehér lisztes változatok, az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek viszont az egyéni érzékenységre is figyelniük kell.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary.)