Csökkentheti a végbélrák kockázatát, javítja a vércukorszintet: 8 receptötlet zabpehellyel
A zab sokoldalúan felhasználható, nagyon egészséges gabona.

edesburgonya-pizza
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zab a legegészségesebb gabonafélék egyike, nagy népszerűségnek örvend a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekvők körében, különösen pehely formájában. A zabpehelynek minden konyhában helye van, nemcsak áldásos egészségügyi hatásai, hanem változatos felhasználhatósága miatt is. 

A zabpehelyből sós és édes finomságok egyaránt készülhetnek. Megőrölve könnyűszerrel előállíthatsz lisztet is belőle, amivel a fehér liszt egy részét cserélheted be a receptekben, hogy a végeredmény rostdúsabb legyen, és kevésbé emelje meg a vércukorszintet. 

Receptek az egészséges zabpehellyel

A zab egy kifejezetten hasznos oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz, ami amellett, hogy fokozhatja a jóllakottságot, csökkentheti a káros, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, táplálja a jótékony bélbaktériumokat, és a vércukorszint kordában tartásában is segíthet. A zab hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez. A teljes kiőrlésű zabpehely - a többi teljes kiőrlésű gabona rendszeres fogyasztásával együtt - a végbélrák kockázatát is mérsékelheti. A belőle készülő ételek többnyire kevésbé jelentős vércukorszint-emelkedést okoznak, mint a fehér lisztes változatok, az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élőknek viszont az egyéni érzékenységre is figyelniük kell.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük