Az egészséges életmód egyik legfontosabb pillére a változatos, kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezés. Az általánosan elfogadott nemzetközi ajánlások szerint e kétfajta táplálékból legalább napi öt adagot kéne elfogyasztani, méghozzá úgy, hogy a mérleg a zöldségek javára billenjen el.
Nem tűnik kivitelezhetetlennek, azonban az emberek tányérjára általában jóval kevesebb rost kerül, mint szükséges lenne. Ennek több oka is lehet, az egyik, hogy vannak, akik unalmasnak találják őket, egyből a salátára és a főzelékre asszociálnak róluk. Pedig nagyon kreatív módok léteznek a zöldségek felhasználására, amik nem csak a gyerekeknél válhatnak be.
Kreatív ötletek a zöldségek felhasználására
Válogatósabb gyermekek szülei olykor hihetetlen leleményességről tesznek tanúbizonyságot, ha a csemetéjük étkezéséről van szó. Mulatságos formákat raknak ki a zöldségekből és a gyümölcsökből, vagy épp süteményekbe rejtik őket. Felnőttként is frappáns ötletek állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy növeljük, és változatosabbá tegyük a zöldségfogyasztásunkat.

Kézenfekvő megoldás a zöldségek "elrejtésére" a smoothie, ami valódi vitaminbomba lehet attól függően, hogy milyen alapanyagokból áll. Ebben az
almás-spenótos smoothie-ban még lenmag is található. A lenmag segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint stabilizálásában, jótékony zsírokat is tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary

A cékla amilyen egészséges, olyan megosztó zöldség, ami rendkívül változatosan felhasználható. Kerülhet például pihe-puha, lisztmentes
brownie-ba is. A gluténmentes finomságban az is meg fogja enni a céklát, aki egyébként nem rajong érte.
Fotó: Getty Images Hungary

Sütés nélkül, aszalt gyümölcsökkel, dióval és zabpehellyel készül a mennyei
répagolyó. Egészséges csemege, ami szívbarát zsírokban és rostokban gazdag.
Fotó: Getty Images Hungary

Két cukkini kerül ebbe a
fűszeres palacsintába. A cukkini a benne található antioxidánsok révén védi a sejteket, csökkenti a gyulladást, rosttartalma támogatja az emésztést.
Fotó: Getty Images Hungary

Nem csak húsvétra készülhet
narancsos répatorta! Ez a változat ráadásul bögrés, így könnyen kimérhetők a hozzávalók. Az A-vitamin előanyagában, a béta-karotinban, rostokban bővelkedő, látást támogató sárgarépából két bögre kell bele.
Fotó: Getty Images Hungary

Az ősz és a tél egyik legkedveltebb lakomája a sütőtök, ami kerülhet kávéba, készülhet belőle krémleves és sütemény is.
Ebben a receptben dagasztás és kelesztés nélküli fánkot tesz izgalmassá.
Fotó: Getty Images Hungary

Igazi különlegesség a
narancsos sütőtöklekvár, amit klasszikus téli fűszerek, fahéj, szegfűszeg és csillagánizs tesznek még ízletesebbé.
Fotó: Getty Images Hungary

Ennek a
pizzának még az alapja is zöldség, liszt nélkül, karfiolból, tojásból, parmezánból és fűszerekből készül a "tésztája". Így sokkal egészségesebb lesz a közkedvelt étel!
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)