Ezek a legjobb zöldségek cukorbetegség esetén: stabilizálják a vércukorszintet, óvják az ereket
A vércukorszintre is jól hatnak, valamint a cukorbetegséggel együtt járó problémák megelőzésében is segíthetnek.

répa cékla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élők nagyon jól tudják, hogy az étkezésük mennyit javíthat vagy éppen ronthat az állapotukon. A vércukorszint ingadozásának kivédése, a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal együtt járó kellemetlenségek megelőzése nagyrészt az életmódon múlik.

A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői, remek vitamin- és rostforrások, amelyeknek minden étkezés során helyük van a tányéron. Segítenek a testsúly és a vércukorszint kontrollálásában és az egyes fogások színesítésében is. A cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a minél gyakoribb fogyasztásuk. Bár a friss zöldségekkel nehéz lenne mellényúlni, vannak olyanok, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak az érintettek számára.

Cukorbetegség esetén hasznos zöldségek

A diabéteszesek és az inzulinrezisztenciások akkor járnak a legjobban, ha vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rostdús, alacsony glikémiás indexű zöldségeket választanak, amelyek amellett, hogy ellátják őket az egészség megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagokkal, segítenek az optimális testsúly megőrzésében, az érrendszer óvásában, illetve nem emelik meg jelentősen a vércukorszintet. Érdemes figyelni a színekre is, minél színesebbek a zöldségek a tányéron, annál jobb. Alapelvként az is elmondható, hogy ajánlott minden étkezés során zöldséget is fogyasztani.

A szénhidrátanyagcsere-zavarok korántsem csak a vércukorszint problémáját jelentik. Szoros kapcsolatot mutatnak a szívbetegségekkel, a nem alkoholos zsírmájjal, az ideg- és érkárosodással, a metabolikus szindrómával, a magas vérnyomással és az emelkedett koleszterinszinttel is. A helyesen összeállított étrend mindezen tényezőkkel is számol, ehhez dietetikus szakember segítségét ajánlott igénybe venni. A vércukorszint stabilizálásában, valamint az említett szövődmények prevenciójában a következő zöldségek igencsak hasznosak lehetnek:

Répa: a rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű sárgarépa színét a béta-karotinnak köszönheti, ami az A-vitamin előanyaga, így a bőr és a látás védelmében is segíthet. A cukorbetegek számára ez nem elhanyagolható tényező, ugyanis a nem megfelelően karbantartott, ingadozó vércukorszint miatt a látásromlás mellet a bőrpanaszok is jellemzőek.

Kelkáposzta: a sokféleképpen elkészíthető kelkáposzta tele van fontos vitaminokkal, remek K- és C-vitamin-forrás, magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően támogatja a szív egészségét.

Brokkoli: a brokkoli, akárcsak a többi káposztaféle, C- és K-vitaminban gazdag, sejtjeinek sérülésekor, például a zöldség felvágásakor vagy megrágásakor szulforafán képződik, amely a többek között érelmeszesedéshez is vezető oxidatív stressz ellen véd, és az inzulinérzékenység javításában is segíthet. A keresztesvirágú, magas rosttartalmú zöldségek fogyasztását összefüggésbe hozták a cukorbetegség alacsonyabb rizikójával is.

Cékla: a cékla alacsony kalóriatartalmú finomság, nitráttartalma révén segít a magas vérnyomás csökkentésében, ez az anyag ugyanis a szervezetben átalakulva értágító hatású. A zöldség színanyaga a betalain, ami a vizeletet is pirosra színezheti, és a feltételezések szerint gyulladáscsökkentő hatással bír.

A cikk az ajánló után folytatódik

Paradicsom: a paradicsom színanyaga a likopin, ami egy antioxidáns tulajdonságú növényi pigment, a szabad gyökök okozta sejtöregítő folyamatok ellen hat, és csökkentheti a szívbetegség bizonyos rizikófaktorait, például a magas koleszterinszintet. 

Gomba: a gombák B-vitaminokban gazdag, tápláló finomságok, hozzájárulnak a szív és az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. A metformint szedő betegek esetében fennáll a B-vitamin-hiány kockázata, emiatt nekik B12-vitamin-pótlásra is szükségük lehet. A B12-vitamin vagy kobalamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Nem mindegy, hogyan készülnek

Fontos megjegyezni, hogy a zöldségek közül is minél többfélét érdemes enni. A krumplit és a kukoricát általában nem, vagy csak ritkán ajánlják a betegeknek, illetve a konzervzöldségek esetében figyelni kell a hozzáadott cukorra és a gyakran nagyon magas sótartalomra is, utóbbi ugyanis fokozhatja a vérnyomásproblémákat. A zöldségek elkészítése sem mindegy: minél puhábbra főnek, annál gyorsabb lesz a felszívódásuk, hamarabb emelik meg a vércukorszintet. Jó, ha az étkezések részét képezik a nyers zöldségek is.

Rákmegelőző, szívvédő bogyós gyümölcsök

A kék, piros és lila színű bogyósokra jellemző a magas C-vitamin- és polifenoltartalom, de rost, illetve ásványi anyagok, így kálium és cink is elégséges mennyiségben található bennük. A gyümölcsök alacsony glikémiás indexűek, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják őket, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, a gyulladások csökkentésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük