A cukorbetegség gyakori, súlyos szövődménye: akár vaksághoz is vezethet a diabéteszes retinopátia
A cukorbetegség egyik gyakori és súlyos szövődménye a diabéteszes retinopátia, ami vakságot is okozhat.

GettyImages-1308485052
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség, különösen a nem megfelelően egyensúlyban tartott cukorbetegség számtalan veszélyes szövődmény lehetőségét hordozza magában. Ilyen például a diabéteszes retinopátia, amit a nem megfelelően kezelt magasvérnyomás-betegség is súlyosbít.

A tartósan magas vércukorszint okozta látáskárosodásról, annak vizsgálatáról és kezeléséről prof. dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukómaspecialistáját kérdeztük.

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség a szem egészségét?

A diabéteszes retinopátiát a tartósan magas, azaz ingadozóan magas vércukorszint okozza közép és hosszú távon, mivel jelentősen károsítja az ereket, így a retina, azaz az ideghártya kisereit is, és az idegeket, a látóideget is. Minél hosszabb időn át áll fenn a kezeletlen cukorbetegség vagy a diétával és kezeléssel elégtelenül kezelt cukorbetegség, annál nagyobb eséllyel alakul ki a szemben a károsodás, és annál súlyosabb lesz.

GettyImages-1219044659 (1)

A diabéteszes retinopátiát, azaz a retina cukorbetegség miatti károsodását fokozza, ha a cukorbetegség mellett túlsúly, magas vérzsírszint és magas vérnyomás is jelen van. Fontos megérteni, hogy a látáskárosodás nem akkor jelentkezik, amikor a cukorbetegség és az azt súlyosbító egyéb betegségek éppen nincsenek megfelelően kezelve, hanem az ilyen időszakok hatásának összegződése után, mintegy tízéves cukorbetegség-fennállást követően. Ilyenkor - bár célszerű a szénhidrát-anyagcserét és a vérnyomást rendezni - a már megindult diabéteszes retinopátia csupán belgyógyászati kezelésre már nem fordul vissza, hanem tovább súlyosbodik. Éppen ezért a látás megőrzésének leghatékonyabb módja cukorbetegség esetén az, ha az alapbetegséget és a kísérőbetegséget korán felismerik, és a beteg szoros együttműködésével már a kezdetektől optimális eredménnyel kezelik.

A diabéteszes retinopátia 2 fő formája

Háttér-retinopátia: ez az állapot látási panaszt nem okoz, a beteg önmaga nem észleli. A szemfenék vizsgálata során válnak láthatóvá a retina kisereinek tágulatai, a kis retinavérzések, a kisebb, ödémás retinaterületek.

GettyImages-151048674

Amennyiben a retinán az éleslátás helye érintett, a beteg észlelheti a látás megváltozását. Mivel az érfal károsodik, amit a magas vérnyomás súlyosbít, zsírnemű anyagok jutnak át a keringésből az ideghártyába, és ott lerakódnak. Háttér-retinopátia esetén elsődleges a szénhidrát-anyagcsere, a magasvérnyomás-betegség és az egyéb kockázati tényezők tartósan optimális kezelése, és a szoros szemészeti követés. Előrehaladott háttér-retinopátia esetén a szemfenék lézerkezelése is szükséges lehet.

Proliferatív retinopátia: ez a súlyos, akár végleges vakságot is okozó forma a háttér-retinopátia további romlásaként alakul ki. A nem megfelelően karbantartott szénhidrát-anyagcsere következtében oxigénben szegény területek keletkeznek a retinán. Ezekből kóros, új erek képződését megindító anyagok szabadulnak fel, ami miatt kóros érképződés - érújdonképződés, latinul neovaszkularizáció - indul meg. Az újonnan keletkezett erek törékenyek, emiatt nagyobb vérzések alakulnak ki. Az újdonképzett erekből kötőszövet terjed át a retinára, ami a retina letépődését eredményezi - retinaleválás, latinul abláció -, ami vakságot okoz. Mivel az érképződés a szem más területein is kialakul, a szemfolyadék elvezetése akadályozottá válik, és másodlagos zöld hályog - glaukóma - jön létre. Ez önmagában is a látás elvesztését eredményezheti.

GettyImages-151038988

Proliferatív retinopátia esetén mindenképpen szemészeti beavatkozás vagy beavatkozások, tehát lézerkezelések, a szembe adott érképződést gátló injekciók, szemműtétek szükségesek, hogy a látás vagy a látás maradéka megmaradhasson.

A látóideg károsodása: látóideg károsodása a cukorbetegség szövődményét jelentő általános idegkárosodás része. Megjelenhet önállóan, de társulhat a fentebb említett retinopátiákhoz is. Önálló szemészeti kezelése nincsen, B-vitamin-szedés és a szénhidrát-anyagcsere optimalizálása a teendő.

A diabéteszes retinopátia tünetei

A diabéteszes retinopátia korai szakaszában nincsenek figyelemfelhívó tünetek. Éppen ezért van szükség cukorbetegség fokozott kockázata esetén a rendszeres szemészeti szűrésre és a már diagnosztizált cukorbetegek évenkénti (vagy szükség szerint gyakoribb) szemészeti vizsgálatára.

Előrehaladottabb esetben az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • Látásromlás,
  • homályos látás,
  • a látómezőben lebegő formák, hullámzó alakzatok, fekete pontok: ezeket a bevérzések és a retina egyéb eltérései okozzák.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen egyéb problémákat okozhat a diabéteszes retinopátia?

A fő retinopátia-típusokon túlmenően a diabéteszes más súlyos szembetegségekhez vezethet.

  • Diabéteszes makulaödéma (DME): az idő múlásával a diabéteszes retinopátiában szenvedők mintegy felénél kialakul. A retina kisereiből folyadék szivárog a retina rétegei közé. Ez ödémát okoz az éleslátás helyén. Látásélesség-csökkenés és eltorzult látás alakul ki. A szembe adott, érképződést gátló injekciók és a szemfenék lézerkezelése képezi a kezelés alapját.
  • Neovaszkuláris glaukóma: ez a másodlagos zöldhályog-típus nagyon magas szemnyomással jár, és önmagában is vaksághoz vezethet. A diabéteszes retinopátia miatt kóros erek képződnek a szem csarnokzugában, és az erekből kilépő kötőszöveti sejtek működése következtében a csarnokzug hegesen elzáródik. Ez megakadályozza a szemben termelt folyadék - csarnokvíz - eltávozását a szemből. Műtéti ellátást igényel.
  • A retina leválása: a súlyos diabéteszes retinopátia kiterjedt hegek kialakulásával jár a retinában és az üvegtestben. Ezek a retinát egyre fokozódó mértékben letépik a szem többi rétegéről. A leszakadt retina idővel elveszíti működőképességét, és a szem megvakul. Kezelése műtétet igényel.

 Fontos a rendszeres ellenőrzés

Ha valaki cukorbetegségben szenved, vagy a cukorbetegség kockázata fokozott, nagyon fontos a rendszeres, pupillatágításban végzett szemészeti vizsgálat. Ha diabéteszes háttér-retinopátia alakul ki, a korai kezelés megállíthatja a súlyosbodást, és megakadályozhatja a vakságot, valamint jelezheti, hogy hatékonyabb belgyógyászati kezelésre és diétára van szükség. Fontos, hogy a szemészeti szövődmények mind a feltétlenül inzulinkezelést igénylő, mind a csak diétával és tablettával kezelt cukorbetegség esetén kialakulhatnak.

GettyImages-151033354

- Már akkor, amikor felfedezésre került a cukorbetegség, részt kell venni részletes szemészeti vizsgálaton. Ha nem alakult addig ki a retinopátia, és a vércukorszint stabil, úgy elég az évenkénti ellenőrzés, csakúgy mint az enyhe retinakárosodás esetén. Ám ha a szemfenék károsodása előrehaladottabb, a vér glükózzintje ingadozó, nehezen beállítható, akkor negyed- vagy félévenkénti ellenőrzés lehet szükséges - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

Több terápiás lehetőség is adott

A diabéteszes retinopátia kezelésének bemutatása messze meghaladja egy ismeretterjesztő közlemény kereteit. A kezelésben felhasznált módszerek skálája széles, a lézeres szemfenéki kezelésektől a szembe adott injekciós kezeléseken át a retina- és glaukómaműtétekig terjed. A látás megtartásához a különféle kezeléseket gyakran kombinálni szükséges - mondja a professzor.

A kapor jó hatással van a vércukorszintre és az emésztésre

A kapor segít az inzulintermelés szabályozásában, ezért már kialakult cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük