A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük
A magas koleszterinszint nem lebecsülendő probléma, hosszú távon súlyosan egészségkárosító tényező. A táplálkozás segíthet kordában tartani.

- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- A természet ihletet ad (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Millie Bobby Brown frizuráiból könnyű ihletet meríteni: ezek a legnőiesebb fazonok, amiket kipróbált »
- Kihajtja a felesleges vizet, serkenti az anyagcserét: vitaminokban gazdag turmix cukkinivel »
- Mikor van az aranylakodalom, és mi van előtte, utána? – A legfontosabb évfordulók nevei, amik már feledésbe merültek »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
- Nem ébredés után mutatja a valós testsúlyt a mérleg - Mikor kell méredzkedni a tudomány szerint?
A koleszterin a szervezet számára nagyon fontos anyag, szükség van rá a sejtek felépítéséhez, a vitaminok és a hormonok előállításához. Mégis, a legtöbbször negatív összefüggésben, a negatív hatásainak hangsúlyozásával kerül elő a vegyület.
A koleszterin emelkedett szintje hosszú távon valóban komoly egészségügyi problémákhoz vezet, növeli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kialakulásának kockázatát. A rendszeres laborvizsgálatok segítenek az érték ellenőrzésében, a kordában tartásában és csökkentésében az életmód játszik kulcsfontosságú szerepet, így az átgondolt étkezés, a fizikai aktivitás, a testsúly optimalizálása, valamint - amennyiben szükséges - a gyógyszeres kezelés.
Koleszterincsökkentő, egészséges táplálékok
A koleszterin kisebb részét az étkezés során juttatjuk be a szervezetbe, nagyobb hányada a májban szintetizálódik. A laborvizsgálatokon három koleszterinnel kapcsolatos érték szerepel, az összkoleszterin, az LDL- és a HDL-koleszterin. Az LDL-t, azaz az alacsony sűrűségű lipoproteint a köznyelv káros vagy rossz koleszterinnek hívja, mivel magas szintje hozzájárul az erekben a lerakódások, plakkok képződéséhez, jócskán növeli az érelmeszesedés valószínűségét. Ettől függetlenül viszont természetesen szükség van rá a különböző élettani folyamatokban. Ezzel szemben a HDL, a nagy sűrűségű lipoprotein, amit hasznos, jó koleszterinnek szokás hívni, a lerakódott vagy keringő (LDL) koleszterint felveszi, és a májhoz szállítja, ahol az lebomlik, majd távozik a testből. Egészséges embereknél az összkoleszterin 5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin pedig 3 mmol/l alatt van. A vérzsírok másik csoportját a trigliceridek alkotják, ezek szintje gyakran a koleszterinnel együtt magas, ilyenkor mindenképp életmódváltásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- vérnyomáscsökkentő
- vérnyomás
A legjobb természetes vérnyomáscsökkentők: könnyen beszerezhetők, és bizonyított a hatásuk

- omega-3
- szív- és érrendszeri betegség