A 8 legjobb koleszterincsökkentő étel: érdemes mindennap fogyasztani belőlük

A magas koleszterinszint nem lebecsülendő probléma, hosszú távon súlyosan egészségkárosító tényező. A táplálkozás segíthet kordában tartani.

Koleszterincsökkentő táplálékok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A koleszterin a szervezet számára nagyon fontos anyag, szükség van rá a sejtek felépítéséhez, a vitaminok és a hormonok előállításához. Mégis, a legtöbbször negatív összefüggésben, a negatív hatásainak hangsúlyozásával kerül elő a vegyület.

A koleszterin emelkedett szintje hosszú távon valóban komoly egészségügyi problémákhoz vezet, növeli az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófa, azaz a stroke kialakulásának kockázatát. A rendszeres laborvizsgálatok segítenek az érték ellenőrzésében, a kordában tartásában és csökkentésében az életmód játszik kulcsfontosságú szerepet, így az átgondolt étkezés, a fizikai aktivitás, a testsúly optimalizálása, valamint - amennyiben szükséges - a gyógyszeres kezelés.

Koleszterincsökkentő, egészséges táplálékok

A koleszterin kisebb részét az étkezés során juttatjuk be a szervezetbe, nagyobb hányada a májban szintetizálódik. A laborvizsgálatokon három koleszterinnel kapcsolatos érték szerepel, az összkoleszterin, az LDL- és a HDL-koleszterin. Az LDL-t, azaz az alacsony sűrűségű lipoproteint a köznyelv káros vagy rossz koleszterinnek hívja, mivel magas szintje hozzájárul az erekben a lerakódások, plakkok képződéséhez, jócskán növeli az érelmeszesedés valószínűségét. Ettől függetlenül viszont természetesen szükség van rá a különböző élettani folyamatokban. Ezzel szemben a HDL, a nagy sűrűségű lipoprotein, amit hasznos, jó koleszterinnek szokás hívni, a lerakódott vagy keringő (LDL) koleszterint felveszi, és a májhoz szállítja, ahol az lebomlik, majd távozik a testből. Egészséges embereknél az összkoleszterin 5 mmol/l alatt, az LDL-koleszterin pedig 3 mmol/l alatt van. A vérzsírok másik csoportját a trigliceridek alkotják, ezek szintje gyakran a koleszterinnel együtt magas, ilyenkor mindenképp életmódváltásra van szükség a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. A magas értékek mérséklésében az egészséges és finom ételek különböző módokon segíthetnek.

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük