Csökkenti a rák és a szívbetegség kockázatát: mennyi ómega-3 zsírsavra van szükség, és miben van nagyon sok?

Az ómega-3 zsírsav pótlása a szív védelme érdekében nagyon fontos.

Az ómega-3 zsírsav pótlása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esszenciális, többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak elégséges bevitele, valamint az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak megfelelő aránya elengedhetetlen a szervezet védelme érdekében, így a szív optimális működéséhez is hozzájárul.

A kutatások számos lehetséges egészségügyi előnyét megvizsgálták már az ómega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA-nak és DHA-nak, és hatékonynak találták a szív-érrendszeri betegségek, valamint a stroke megelőzésében, de más vizsgálatok adatai szerint a többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav csökkentheti rák kockázatát is.

Az ómega-3 zsírsav pótlása

Az ómega-3 zsírsavból napi 1000-2000, legfeljebb 3000 milligramm bevitele ajánlott, ám a mennyiségen túl az arányokra is fontos odafigyelni. Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak ideális aránya 1:2 és 1:5 között van, ám a helytelen étkezés nagyon elbillenti az egyensúlyt. 

Az arány így manapság nem ritkán 1:16 vagy akár 1:20 is lehet az ómega-6 zsírsavak javára, ami kedvezőtlen hatásokkal járhat, így akár gyulladásokkal és érrendszeri problémákkal is. 

Az ómega-3 zsírsavat természetes forrásból szinte lehetetlen túladagolni, a kapszulás étrend-kiegészítők túlzásba vitelével azonban nem érdemes kísérletezni: 5000 milligramm ugyanis némi vérhígulást, vérzékenységet okozhat, ami különösen műtét előtt állók számára veszélyes. 

A biztonságos dózisnál azért sem javasolt többet szedni, mivel plusz jótékony hatást nem mutattak ki, egyes étrend-kiegészítők azonban nagy mennyiségben tartalmazhatnak A-vitamint is, ami túladagolás esetén gyomorproblémákat, közérzetromlást, ízületi és vesepanaszokat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az ómega-3 természetes forrásai

Az ómega-3 zsírsav legismertebb természetes forrásai a halak és a halolajok, amelyeket D-vitamin-tartalmuk miatt is érdemes megkedvelni. A legjobbnak a makrélát, a vadlazacot, a tőkehalat és a heringet tartják, de a hazai, édesvízi halakat, így a csukát vagy a harcsát is érdemes lehet minél többször betervezni az étrendbe.

Az elmúlt években különös hangsúlyt kaptak még a mikroalgák és a belőlük készült olajak is, amelyek ugyancsak gazdagok ómega-3 zsírsavban, és a halolajak egy fenntarthatóbb alternatíváját jelentenék.

Ugyancsak fontos forrás a lenmagolaj, amely ráadásul a szervezet számára éppen ideális, 1:3 arányban tartalmazza az ómega-3 és -6 zsírsavakat, és salátákra is tehető. Remek növényi ómega-3-forrásnak számít továbbá az avokádó, a chiamag és az olajos magvak, így a dió vagy a mandula is. Érdemes minél több tojást is fogyasztani, hiszen ómega-3 zsírtartalma mellett csaknem minden fontos vitamin és ásványi anyag megvan benne.

Szív- és sejtvédő olajos magvak

Az olajos magvak rendkívül jótékony hatással bírnak az egészségre nézve, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani őket.

Erősítik a szívet, és védik a sejteket: 10 hihetetlenül egészséges csonthéjas

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük