Csökkenti a rák és a szívbetegség kockázatát: mennyi ómega-3 zsírsavra van szükség, és miben van nagyon sok?
Az ómega-3 zsírsav pótlása a szív védelme érdekében nagyon fontos.

egeszseges zsirok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esszenciális, többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak elégséges bevitele, valamint az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak megfelelő aránya elengedhetetlen a szervezet védelme érdekében, így a szív optimális működéséhez is hozzájárul.

A kutatások számos lehetséges egészségügyi előnyét megvizsgálták már az ómega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA-nak és DHA-nak, és hatékonynak találták a szív-érrendszeri betegségek, valamint a stroke megelőzésében, de más vizsgálatok adatai szerint a többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav csökkentheti rák kockázatát is.

Az ómega-3 zsírsav pótlása

Az ómega-3 zsírsavból napi 1000-2000, legfeljebb 3000 milligramm bevitele ajánlott, ám a mennyiségen túl az arányokra is fontos odafigyelni. Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak ideális aránya 1:2 és 1:5 között van, ám a helytelen étkezés nagyon elbillenti az egyensúlyt. 

Az arány így manapság nem ritkán 1:16 vagy akár 1:20 is lehet az ómega-6 zsírsavak javára, ami kedvezőtlen hatásokkal járhat, így akár gyulladásokkal és érrendszeri problémákkal is. 

Az ómega-3 zsírsavat természetes forrásból szinte lehetetlen túladagolni, a kapszulás étrend-kiegészítők túlzásba vitelével azonban nem érdemes kísérletezni: 5000 milligramm ugyanis némi vérhígulást, vérzékenységet okozhat, ami különösen műtét előtt állók számára veszélyes. 

A biztonságos dózisnál azért sem javasolt többet szedni, mivel plusz jótékony hatást nem mutattak ki, egyes étrend-kiegészítők azonban nagy mennyiségben tartalmazhatnak A-vitamint is, ami túladagolás esetén gyomorproblémákat, közérzetromlást, ízületi és vesepanaszokat okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ómega-3 természetes forrásai

Az ómega-3 zsírsav legismertebb természetes forrásai a halak és a halolajok, amelyeket D-vitamin-tartalmuk miatt is érdemes megkedvelni. A legjobbnak a makrélát, a vadlazacot, a tőkehalat és a heringet tartják, de a hazai, édesvízi halakat, így a csukát vagy a harcsát is érdemes lehet minél többször betervezni az étrendbe.

Az elmúlt években különös hangsúlyt kaptak még a mikroalgák és a belőlük készült olajak is, amelyek ugyancsak gazdagok ómega-3 zsírsavban, és a halolajak egy fenntarthatóbb alternatíváját jelentenék.

Ugyancsak fontos forrás a lenmagolaj, amely ráadásul a szervezet számára éppen ideális, 1:3 arányban tartalmazza az ómega-3 és -6 zsírsavakat, és salátákra is tehető. Remek növényi ómega-3-forrásnak számít továbbá az avokádó, a chiamag és az olajos magvak, így a dió vagy a mandula is. Érdemes minél több tojást is fogyasztani, hiszen ómega-3 zsírtartalma mellett csaknem minden fontos vitamin és ásványi anyag megvan benne.

Szív- és sejtvédő olajos magvak

Az olajos magvak rendkívül jótékony hatással bírnak az egészségre nézve, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani őket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük