Rákellenes és immunerősítő E-vitamin: 10 növényi olaj, aminek minden konyhában ott a helye
A hidegen sajtolt olajok a legjobb forrásai a fontos vitaminnak.

olaj salata
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az E-vitamin a szervezet legfontosabb élettani funkcióiban vesz részt, segít a szív és az érrendszer egészséges működésében, szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt, erősíti az immunrendszert, antioxidáns, sejtvédő hatása révén pedig egyes kutatások a rákmegelőzésben is fontos szerepet tulajdonítanak neki.

Bár az E-vitamin tabletta formájában is pótolható a szervezetben, az értékes természetes források száma is jelentős. A vitaminból a hivatalosan ajánlott napi bevitel 10 milligramm - hiánya az immunrendszer és az izomzat gyengüléséhez vezet, de az idegekre is negatívan hat.

Az E-vitamin forrásai

Zsírban oldódó vitamin, mégis nagyon nehéz túladagolni, hamar kiürül a szervezetből. Egyes betegségek, így a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák vagy a pajzsmirigy-túlműködés esetén kell jobban figyelni, ám még így is csak hosszú távú, sokszoros túladagolása okozhat fejfájást, izomgyengeséget vagy emésztési zavarokat.

Természetes forrásokból pótolva viszont nem történhet baj: erre kiválóan alkalmasak a hidegen sajtolt növényi olajok. A technológia azért fontos, mert így a magok értékes vitaminjai és esszenciális zsírsavai megmaradnak az olajban, a hidrogénezett változathoz képest pedig készítésükhöz vegyszereket és hőt sem használnak.

Ezt is szeretjük