Rengeteg rákellenes hatóanyag van a gombában: jól kell elkészíteni, hogy érvényesüljön

Kutatások bizonyítják, hogy a különféle gombaféléknek kiemelt szerepük lehet a rákmegelőzésben.

gombak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen ízletes és változatosan elkészíthető is a gomba, a többségnek nem az jut róla eszébe, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban, antioxidánsokban bővelkedő táplálék volna.

Pedig ez így van, a gomba pedig méltatlanul szorul háttérbe, ha szuperélelmiszerekről van szó, sőt, kutatások azt is bizonyították, hogy különféle típusainak a rákmegelőzés terén is kiemelt szerep juthat. Például a következőknek.

Csiperke

A csiperke, mind a termesztett, mind pedig a kerti változat, kiváló B-vitamin-forrás, emellett káliumban, rézben és szelénben is gazdag.

A Critical Reviews in Biotechnology című folyóirat egyik cikkének szerzői emellett arra a következtetésre jutottak, hogy a csiperkében olyan hatóanyagok vannak, melyek befolyásolhatják az emberi betegségeket. Nevezetesen a lektinek csoportját említették, melyek rák- és vírusellenes hatásúak.

A gombák általában kis mennyiségben szerepelnek az ételek hozzávalói között, és ezért nem érvényesülnek megfelelő arányban táp- és hatóanyagaik. Könnyen hozzájuthatsz azonban a kívánt mennyiséghez, ha például repceolajon pirítod meg a hagymával, bazsalikommal ízesített csiperkét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vargánya

A vargányában szintén sok a B-vitamin, emellett folsavban is gazdag, emellett fehérje és cink is nagyobb mennyiségben található benne, csakúgy, mint növényi hatóanyag, többek között antioxidáns.

Egy, a Food Chemistry című folyóiratban, 2008-ban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a vargányában és más vadon termő gombákban nagy mennyiségben fordulnak elő bizonyos növényi hatóanyagok. Az összes vizsgált minta közül a vargányában találták a legtöbb antioxidánst, melyek a kalapban koncentrálódnak. Ahogy számos más tanulmány rámutat, az antioxidánsok igen hatásosak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák elleni küzdelemben is.

A legtöbb antioxidáns a vargánya kalapjában van, érdemes tehát azt fogyasztani más friss zöldségekkel együtt. Egy másik elkészítési mód, ha a csíkokra szelt vargányakalapot olívaolajon fokhagymával megpirítod, az étel antioxidáns-tartalmát pedig kockákra vágott friss paradicsommal gazdagítod.

Kucsmagomba

Az ízletes kucsmagomba kitűnő B3-vitamin-, vas-, réz és mangánforrás, emellett sok B2-vitamint, káliumot és cinket tartalmaz. Rengeteg bioaktív növényi hatóanyag található benne, különösen ergokalciferol, ami a D-vitamin egy változata, és a krónikus betegségekkel kapcsolatban vizsgálták.

A Journal of Medicinal Food 2010-ben közzétett egy tanulmányt, melyben számos gombaféle antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságait vizsgálják. A Morchella nemzetség - ide tartozik a kucsmagomba is - egyik genetikai vonala bizonyult a leghatékonyabbnak a szabadgyökök ellen. A Journal of Agricultural and Food Chemistry 2008-as tanulmányában pedig a szerzők következtetése szerint az ergokalciferol rákellenes hatása alapján alkalmas lehet ehető gombákból készített kemopreventív anyagok, vagyis rákmegelőző gyógyszerek kifejlesztésére.

A kucsmagombának is az egyik legkedveltebb elkészítési módja a pirítás, használj azonban egészséges növényi olajat ehhez. Semmiképp ne pirítsd azonban túl hosszan, mert ez egyrészt elronthatja az ízét, másrészt csökkentené B-vitamin-tartalmát is.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend - A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.
borito.gif
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legegészségesebb és legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig. Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
Ezt is szeretjük