Magas a zsírtartalmuk, mégis védik a szívet: 8 élelmiszer, ami tele van jótékony hatóanyaggal

Az egészséges zsírsavakban gazdag, gyulladáscsökkentő, szívvédő hatóanyagokkal teli élelmiszerek a betegségmegelőzésben hasznosak.

Egészséges zsírokban gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcsfontosságú az életmód, a szívbarát étrendben az egészséges zsírsavakban, ásványi anyagokban, antioxidáns hatóanyagokban gazdag élelmiszerek is kiemelt szerepet kapnak.

A Magyarországon kimondottan gyakori szívbetegségek és azok életveszélyes szövődményeinek megelőzésében az egészségkárosító szokások kiiktatása, a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás is lényeges.

Egészséges zsírokban gazdag ételek

A magas zsírtartalom nem feltétlenül jelent rosszat, sőt az egészséges zsírsavakkal teli élelmiszerek a szívbarát diéta fontos alapelemei, hozzájárulhatnak a keringési rendszer és az erek védelméhez is, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentéséhez, az érelmeszesedés megelőzéséhez. 

A tojás koleszterintartalma viszonylag magas, ám egészséges, tele van nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal, vitaminokkal, többek közt D-vitaminban, szelénben és omega-3 zsírsavban is gazdag, növeli a hasznos HDL-koleszterin-szintet. A spenótos frittatában levő zöldség a kálium és K-vitamin pótlásában is segít.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
A halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, emellett D-vitamin-tartalmuk is kiemelkedő, így csökkentik a krónikus betegségek, a szívelégtelenség kockázatát is, valamint a koleszterint és a vérnyomást. A roston sült fogasfilét olívaolajban készítsd el, mely a szívbarát mediterrán diéta fontos eleme, és zöldségekkel tálald!
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
A nátriumban szegény, kevésbé sós sajtok sem tiltólistásak a szívbetegség megelőzését célzó diétában. Jó forrásai a kalcium mellett a B12-vitaminnak, a szelénnek is. A ricotta vagy a mozzarella gyakran helyet kaphat a tányéron, utóbbi akár egy remek caprese saláta formájában is ideális, a paradicsom likopintartalma is támogatja a vérkeringést.
Fotó: picalotta / Getty Images Hungary
Az étcsokoládé is magas zsírtartalma ellenére csökkenti a vérnyomást és a káros LDL-koleszterin szintjét. Gazdag vasban, magnéziumban, rézben, antioxidáns hatóanyagokban, flavonoidokban, melyek révén a gyulladást is csökkenti. Egy-két kocka bátran fogyasztható naponta, ám legyen legalább 70%-os kakaótartalmú!
Fotó: luigi giordano / Getty Images Hungary
A csonthéjas magvak, diófélék bőven tartalmaznak egészséges zsírokat, omega-3 zsírsavat, de gazdagok magnéziumban, kalciumban, fehérjében, E-vitaminban is. A szívbarát diéta fontos szereplői. A dió, a törökmogyoró vagy a mandula energiagolyóként, salátákban, házi granolában is fogyaszthatók.
Fotó: Angelika Mostova / Getty Images Hungary
A növényi olajok közül az olívaolajat különösen fontos szívbarát élelmiszernek tartják. Magas omega-3 zsírsav-, antioxidáns- és E-vitamin-tartalma is, gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő. Friss salátákra remekül illik, a legjobb, ha extra szűz változatot választasz.
Fotó: Elena Noviello / Getty Images Hungary
A lenmag sok fehérjét, rostot és omega-zsírsavat tartalmaz, gazdag magnéziumban, kalciumban, a gyulladáscsökkentő és szívvédő diéta fontos hozzávalója. Fitoösztrogén-tartalma révén a változókori hormonális ingadozás esetén is hasznos segítség a fogyasztása. Joghurtba, müzlibe keverve, de kekszekbe téve is ehető.
Fotó: Maren Winter / Getty Images Hungary
A szezámmag gazdag omega-zsírsavakban, de kalciumban, mangánban, magnéziumban, rézben is, a benne levő tápanyagok és a szezamin nevű fitoösztrogén révén stabilizálja a hormonháztartást, csökkenti a gyulladásokat és a koleszterint is. Készíts belőle finom tahinit, akár a hummusz mellé vagy mártogatósnak!
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük