Magas vérnyomás ellen és immunerősítésre is kiváló: a Q10 koenzim 8 legjobb forrása

A Q10 koenzim fontos a szervezet számára, és számos élelmiszerben megtalálható.

makrela-konterv-hal
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Q10 koenzim nélkülözhetetlen az ember egészsége szempontjából, magas vérnyomás fennállása esetén, a szívbetegségek megelőzésére, de immunerősítésre is kiváló, erős antioxidáns hatású. Számos forrásból pótolható az étrendben. 

A Q10 koenzim az egész szervezetben megtalálható, főként a szívben, a májban, a vesében és a hasnyálmirigyben, a sejtek energiatermelését segíti. A mitokondriumokban raktározódik, ám termelődése az életkorral csökken. A hiányhoz hozzájárulhat még a B6-vitamin hiánya, egyes betegségek következtében is megnövekedhet a szervezet igénye. A sztatin koleszterincsökkentő gyógyszerek egyes vizsgálatok szerint szintén csökkenthetik a Q10 szintjét.

A Q10 koenzim hatásai és forrásai

A Q10 elsődleges funkciója, hogy segíti az energiatermelést a sejtekben, továbbá védi azokat az oxidatív károsodástól, antioxidáns hatása révén pedig a megbetegedések kockázatát is csökkenti. Számos jótékony hatással bír, többek közt védi a szív és az agysejtek egészségét, csökkenti a gyulladást, segíthet a migrénes rohamok mérséklésében, növelheti az inzulinérzékenységet, ami a cukorbetegség megelőzésében hasznos. 

Sokan étrend-kiegészítőként szedik többek közt krónikus betegségek, gyulladások, vérnyomásproblémák esetén, netán immunerősítésre. Egyes élelmiszerekben is megtalálható bizonyos mennyiségben.

Az ajánlott dózisa 90-200 milligramm közötti, 500 milligramm még biztonságosnak tűnik a vizsgálatok alapján. Nagyfokú túllépése enyhe mellékhatásokat, főleg emésztési panaszokat, alacsony vérnyomást, ritkán bőrkiütést okozhat.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük