Ezt eszik a világ legtovább élő emberei: a kék zónák lakóinak egészségét a táplálkozásuk is támogatja

A kék zónák lakóinak kedvelt táplálékai számtalan módon támogathatják az egészséget.

GettyImages-1192913850

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jóformán mindenki hosszú és egészséges életről álmodozik, amit a szerettei körében tölthet el. Ezeket a vágyakat viszont a modern életmód többnyire nem támogatja, közismert, hogy a mozgás hiánya, valamint a nyugati típusú étrend krónikus betegségek kialakulásához vezethet. 

Bár az utóbbi évtizedekben a születéskor várható élettartam általános emelkedése figyelhető meg, így is elég nagy eltérések mutatkoznak az egyes országok számaiban. Vannak a Földnek olyan pontjai, amelyek egészen kiemelkedő mutatókkal bírnak. A kék zónák területén nemcsak hogy kiugróan sok százévesnél idősebb ember él, de az is jellemző, hogy különösebb egészségügyi problémák nélkül érik meg ezt a szép kort. 

A kék zónák lakóinak kedvelt alapanyagai

A kék zónák elnevezés Dan Buettner újságírótól származik, öt területet sorolt ide, a Görögországhoz tartozó Ikariát, a japán Okinavát, a kaliforniai Loma Lindát, az olasz Szardíniát és a Costa Rica-i Nicoyát. A kék zónák titkait sokan kutatták már, nemrégiben például Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot készítői. Az étkezés, bár nem az egyetlen összetevő a hosszú élet receptjében, minden bizonnyal szerepet játszik benne. A következő táplálékok gyakori alapanyagai a nevezett térségek konyháinak, pozitív egészségügyi hatásaikat kutatások is alátámasztják. 

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük