Ezt eszik a világ legtovább élő emberei: a kék zónák lakóinak egészségét a táplálkozásuk is támogatja
A kék zónák lakóinak kedvelt táplálékai számtalan módon támogathatják az egészséget.

GettyImages-1192913850
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jóformán mindenki hosszú és egészséges életről álmodozik, amit a szerettei körében tölthet el. Ezeket a vágyakat viszont a modern életmód többnyire nem támogatja, közismert, hogy a mozgás hiánya, valamint a nyugati típusú étrend krónikus betegségek kialakulásához vezethet. 

Bár az utóbbi évtizedekben a születéskor várható élettartam általános emelkedése figyelhető meg, így is elég nagy eltérések mutatkoznak az egyes országok számaiban. Vannak a Földnek olyan pontjai, amelyek egészen kiemelkedő mutatókkal bírnak. A kék zónák területén nemcsak hogy kiugróan sok százévesnél idősebb ember él, de az is jellemző, hogy különösebb egészségügyi problémák nélkül érik meg ezt a szép kort. 

A kék zónák lakóinak kedvelt alapanyagai

A kék zónák elnevezés Dan Buettner újságírótól származik, öt területet sorolt ide, a Görögországhoz tartozó Ikariát, a japán Okinavát, a kaliforniai Loma Lindát, az olasz Szardíniát és a Costa Rica-i Nicoyát. A kék zónák titkait sokan kutatták már, nemrégiben például Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot készítői. Az étkezés, bár nem az egyetlen összetevő a hosszú élet receptjében, minden bizonnyal szerepet játszik benne. A következő táplálékok gyakori alapanyagai a nevezett térségek konyháinak, pozitív egészségügyi hatásaikat kutatások is alátámasztják. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük