Ilyen az élet a halhatatlanok szigetén: 80 évesen még fiatalnak tartják magukat a lakók

A gyönyörű Okinaván az idősek is aktív életet élnek, összetartó közösségeket alakítanak ki.

GettyImages-472166881

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Japánhoz tartozó Okinava-szigetek legnagyobbikát, Okinavát a halhatatlanok szigetének is nevezik. Lakóiról úgy tartják, hogy a világ legegészségesebb és legboldogabb emberei közé tartoznak. Az átlagéletkor nagyon magas, sokan megérik a száz évet.

Többen találgatják, hogy vajon mi lehet a titkuk, és bár a kérdésre nem adható egzakt válasz, úgy tűnik, hogy az egészséges táplálkozás, az aktív időskor, és ami még ennél is lényegesebbnek tűnik: a társas kapcsolatok ápolása sokat nyomhat a latban. Talán a gyönyörű természeti környezet sem mellékes szempont.

A kék zónák egyike

Okinava a Kelet-kínai-tengeren, a Csendes-óceán peremtengereinek egyikén található. A National Geographic írója és felfedezője, Dan Buettner a világ kék zónái közé sorolta, ahol a lakosok hosszú és boldog életet élnek. A kék zónákhoz tartozik még egyébként Szardínia, Ikaria, Nicoya, valamint Loma Linda.

GettyImages-464516361
Fotó: tororo / Getty Images Hungary

Okinava északi részén helyezkedik el a százévesek falujának nevezett Ogimi, ahol kőbe vésett felirat emlékezteti a helyieket és a turistákat, hogyan tekintsenek az életkorukra: „80 évesen még fiatal vagy. 90 évesen, ha a felmenőid a mennyekbe szólítanak, mondd meg nekik, hogy várjanak, amíg 100 leszel - akkor aztán fontolóra veheted.”

Az okinavaiak hosszú életének rejtélyét kutatók szerint kétharmadrészt az életmódban és a táplálkozásban, egyharmadrészt pedig a genetikában keresendő a titok nyitja.

Az étel orvosság

A helyiek az ételre orvosságként tekintenek. Hagyományos fogásaik zöldségekben és gyümölcsökben gazdagok, illetve általában kalóriaszegények.

GettyImages-1273678836
Fotó: Gi15702993 / Getty Images Hungary

Algákat, moszatokat és tengeri herkentyűket is fogyasztanak, a túlevést tudatosan kerülik, és vörös hús, valamint cukor ritkán kerül a tányérjukra. A turizmusra építő kifőzdék, éttermek kínálata már persze más felhozatalt mutat, több írás is napvilágot látott, ami azt pedzegeti, hogy ez az okinavaiak egészségére is romboló hatással van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A társas kapcsolatok nagyon fontosak

Okinava festői szépségű, a klíma szubtrópusi, a telek enyhék. Mozgalmas nyaralóhelynek számít, de főleg a belföldi turisták miatt. A helyiek az okinavai nyelvet beszélik, állítólag a rugalmas időkezelés jellemző rájuk, nem sietnek, vigyáznak a lelki békéjükre. Az emberek idősebb korukban is aktívak maradnak, sportolnak, és élénk társasági életet folytatnak. A különböző közösségek tagjai törődnek egymással, úgy gondolják, hogy a magány komoly egészségkárosító tényező.

GettyImages-689083738
Fotó: RichLegg / Getty Images Hungary

Érdeklődésüknek megfelelő klubokba járnak, amikhez kifejezetten lojálisak, évtizedeken át is látogathatják őket. Fontos jelentőséggel bír továbbá az ikigai, amiről jócskán leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy valódi szenvedéllyel végzett elfoglaltság, ami megelégedéssel tölt el a mindennapokban, és értelmet ad az életnek. Ogimiben ez például a tradicionális basho-fu textíliák szövése is lehet, amelyből az idős női lakosok is jócskán kiveszik a részüket.  

Nagy kérdés, hogy a rohamos urbanizáció és a hangsúlyos nyugati hatás az Okinaván uralkodó, idillinek tűnő életet mennyire veszélyezteti, és vajon meddig tudják megőrizni értékes hagyományaikat a helyiek.

Az aprócska faluban szinte csak babák laknak: az elhunyt emberek bábjaként népesítik be a kihalt helyet

A felkelő nap országában, az Iya-völgyben található Nagoro település nem éppen az a hegyek között megbúvó kedves kis falucska, amit mindenki elképzel. Bár nagyon békésnek tűnik, mégis inkább ijesztő látvány, hogy szinte mindenhol ott vannak a figyelő szempárok, és a turistákon kívül szinte alig látni élő embert - itt ugyanis a babák uralják az utcákat.

Az aprócska faluban szinte csak babák laknak: az elhunyt emberek bábjaként népesítik be a kihalt helyet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük