7 mindennapi szokás, amit a hosszú életű emberek csinálnak: az étkezés módján is sok múlik

Ki ne szeretne hosszú és egészséges életet élni? Van néhány szokás, ami segíthet benne.

boldog idős emberek
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben hosszú és egészséges életet szeretnének élni, ám kevesebben tesznek érte tudatosan, mivel sokan úgy gondolják, hogy az, hogy ez sikerül-e, nagyrészt genetika kérdése.

Az örökletes tényezők valóban fontos szerepet játszhatnak az egészségügyi állapotban, de a géneknél is fontosabbak azok az életmódbeli döntések, amiket az emberek nap mint nap meghoznak. Mi kerüljön a tányérra? Jut-e idő a testmozgásra és a kikapcsolódásra? Sikerül-e megszabadulni az állandó idegeskedéstől? Megannyi kérdés, ami hosszú távon az egész életre kihat, többek között annak hosszát is befolyásolja. Az átlagnál egészségesebb személyek, bár a külső szemlélő talán nem veszi észre, de többnyire sokat tesznek a testi és szellemi jóllétük megőrzésének érdekében. Néhány szokásukat nem árt ellesni és gyakorolni. 

Mértéket tartanak

Sokszor előfordul, hogy az embernek már csak a szeme kívánja az ételt, mégsem tudja otthagyni a finomságot. A túlevés nem csak közvetlenül az étkezés után okoz kellemetlen perceket, amennyiben rendszeressé válik, túlsúlyban, hasi zsír felszaporodásában nyilvánulhat meg, mindkettő számos, potenciálisan az életet is lerövidítő betegséggel áll kapcsolatban.

Napjainkban a világon Japánban élnek a legtovább, a japánokat az egyik kedvenc mondásuk pedig arra figyelmezteti, hogy csak addig egyenek, amíg 80 százalékban jól nem laktak, így sok bosszúságtól kímélik meg magukat.

Megadják az étkezés módját

A rohanó mindennapok egyik negatív hozadéka, hogy az étkezések sietősek, kevésbé átgondoltak. Még evés közben is többen dolgoznak, vagy a mobiljukon pörgetik a híreket, ami elvonja a figyelmüket az ízekről, és arról is, hogy mikor laktak jól, mennyi az elég. Nem véletlenül tanácsolják a dietetikusok, hogy evés közben mindenki próbáljon meg arra koncentrálni, ami a tányérján van, alaposan megrágva a falatokat, kiélvezve a finomságokat, így kevesebbel is jóllakik az ember, és kisebb a valószínűsége, hogy össze-vissza falatozzon mindenfélét. 

Sok növényi eredetű táplálékot fogyasztanak

A növényi eredetű ételek, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak tele vannak létfontosságú tápanyagokkal. A mediterrán diéta, ami ezekben különösen gazdag, ellenben vörös húsokban például már szegényebb, több súlyos népbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti.

Az ilyen étrendet követők körében általában ritkábbak a szív- és érrendszeri megbetegedések és daganatos elváltozások, valamint az ezekből adódó halálozások aránya is, főleg, ha ez a káros szenvedélyek elhagyásával és az aktív életmóddal társul. 

Aktív életet élnek

Testmozgás nélkül nincs egészség, közhely, de fontos észben tartani. Bár sokan szenvednek időhiányban, és komoly logisztikát jelent eljutniuk egy edzésre, a kellemetlenségeknél jóval nagyobb a pozitívumok aránya, a rendszeres fizikai aktivitás bizonyítottan képes meghosszabbítani a várható élettartamot. Bár általában minimum heti 150 percet ajánlanak, már napi 15-20 perc issokat számít, és ez lehet otthoni torna, séta a buszozás-villamosozás helyett, vagy bármi, amiben örömét leli az ember.

Megtanulják kezelni a stresszt

Az állandó idegeskedést, a stresszt, akárcsak az elhízást, számos az életminőséget jelentősen rontó krónikus betegséggel összefüggésbe hozták. Nem egyszerű kiküszöbölni a szorongást, mégis meg kell próbálni. Bár vannak megtanulható technikák, sokan a meditációra esküsznek, másoknak a kirándulás válik be, egyénfüggő, hogy kinél mi ér célba, lehet az egy új hobbi örömteli gyakorlása is. 

Eleget és jól alszanak

A megfelelő hosszúságú és minőségű alvás kulcsfontosságú mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség szempontjából. Az átgondolt alvási rutin, például az, hogy a lehetőségekhez mérten mindennap ugyanakkor kerül ágyba az ember, és közel ugyanannyit is alszik, segít a szervezetnek kialakítani egyfajta ritmust, ami pozitív hatással van a működésére.

A túl sok alvás sem egészséges, a túl kevés pedig egyebek mellett a cukorbetegséggel, az elhízással, a szívbetegségekkel, valamint a testben zajló gyulladásos folyamatok felerősödésével is járhat a kutatások szerint. 

Nem hanyagolják el a szociális kapcsolataikat

Végül, de nem utolsó sorban a társas kapcsolatok fontosságára is fel kell hívni a figyelmet. Az ember társas lény, szüksége van értékes barátságokra, személyekre az életében, akikkel örömében-bánatában osztozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szociális kapcsolatok, és az ezek ápolását célzó programok sokféleképpen segíthetnek az egészség megőrzésében. Több kutatás is olyan eredményre jutott, hogy például a társas érintkezés hiánya megnöveli a demencia kialakulásának rizikóját, és fordítva, az aktív szociális élet mérsékelheti a kognitív funkciók csökkenésének valószínűségét. 

Nyugtató hatású gyógyteák

Az állandósuló stressz káros a szervezetre nézve, a krónikus betegségek kialakulásához és súlyosbodásához is hozzájárulhat, a mindennapokban mégis nehéz kiiktatni az ember életéből. Szerencsére egyes gyógynövények segíthetnek a nyugodtabb hangulat elérésében.

10 nyugtató hatású gyógytea: a feszültségoldó gyógyszerek helyett is beválhatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük