Ilyen hatással van a testre a nem múló szorongás - A stressz a hormonokat is tönkreteszi
Nem könnyű a stresszt kizárni a mindennapokból, de megéri, hiszen a hormonok helyes működése nagyban függ ettől.

stressz5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tisztában van azzal, hogy a stressz - főleg, ha az mindennapos - milyen negatív hatást gyakorol az egészségre és a hormonrendszerre.

De vajon pontosan milyen utakon és mire fejti ki hatását? Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője ezt ismerteti.

Nem csak negatív stressz létezik

A stressz szó hallatán a legtöbben valami rossz, destruktív dologra gondolnak, mely szinte észrevétlenül megmérgezi az életünket. Pedig létezik úgynevezett pozitív stressz is, mely motivál és előrevisz, ezért energetizál, így pozitív érzés is kíséri.

stressz1
Fotó: Dimitri Otis / Getty Images Hungary

Ezzel szemben a negatív stressz rombol, ráadásul állandósulhat is, folyamatos szorongást keltve. Ez sajnos igen rossz hatással van szervezetre, hiszen ekkor olyan hormonok szabadulnak fel, melyek az egészséget is befolyásolják. Bár igen hasonló a két stressz és hatásai, ám lényeges különbség, hogy a pozitív stressz rendszerint csak rövid ideig van jelen a mindennapokban, míg a negatív akár állandósulhat is.

A stressz és a hormonok kapcsolata

Stressz során először is megemelkedik az adrenalin szintje. Az adrenalin a mellékvesében termelődő olyan hormon, mely fizikai megterhelés, illetve stressz hatására szabadul fel. Többek között tágítja a szív és a vázizmok ereit, így plusz oxigénhez juttatja a szerveket, fokozza a vércukorszintet, beindítja a zsírégetést. Hirtelen, rövidebb ideig tartó stresszstresszhelyzet esetén van fontos szerepe.

stressz4
Fotó: Ridofranz / Getty Images Hungary

A másik fontos hormon stressz esetén a kortizol, mely szintén a mellékvesében termelődik, és az ember megküzdését szolgálja, hiszen egyfajta (anti)stresszhormon. Mennyisége tartós stressz esetén jelentősen emelkedhet.

A folyamatos stressz hatása a hormonokra

Amennyiben valaki tartós stresszben él, úgy a stresszhormonok szintje folyamatosan magassá válik, ami az egész szervezet működésére hatással van. Olyan betegségeket és kóros állapotokat hozhat létre, mint a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, sőt, kutatások szerint a daganatképződéssel is összefügg, valamint számos hormonális zavar okozója is egyben.

stressz3
Fotó: Paul Bradbury / Getty Images Hungary

Tartós stressz esetén a kortizol szintje hosszan a normál tartomány felett van, így egy idő után a kortizolt termelő mellékvese kifárad, így kortizolhiány lép fel, ami gyakran fáradtságban, koncentrációs nehézségekben és depresszióban nyilvánul meg - mondja dr. Bérczy Judit.

A tartós stressz más hormonokat is összezavar

A prolaktin a tejelválasztásért felelős hormon, szintje csak a terhesség és szoptatás során emelkedik meg. Más körülmények közt igen alacsony szinten van jelen, ám tartós stressz hatására a prolaktintermelés fokozódik. Van, hogy tünetek nélkül áll fenn, de okozhat például fáradtságot, libidócsökkenést, menstruációs panaszokat, sőt terhesség/szoptatás nélküli tejcsorgást is, mely nem csak a nőknél, hanem a férfiaknál is jelentkezhet.

stressz2
Fotó: Shidlovski / Getty Images Hungary

Sajnos manapság igen gyakori problémának számít, és nagyon gyakori oka a sikertelen teherbeesésnek. Megfelelő stresszkezelés elsajátításával, esetleg gyógyszeres terápiával kezelhető, ám érdemes tudni, hogy gyakran pajzsmirigy-alulműködéssel, PCOS-sel, IR-rel jár együtt, így ekkor ezek kezelése is szükséges!

Dr. Bérczy Judit hozzátette, hogy a magasabb prolaktinszintet van, hogy az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza, így ez irányban is érdemes ekkor vizsgálatokat végeztetni, mivel ilyen esetben ritkán, de csakis a daganat eltávolítása hozhat megoldást.

Érdemes figyelni a prolaktin szintjére

A prolaktin szintjének emelkedésével csökken a progeszteron szintje, mely az ösztrogén mellett az egyik legfontosabb női nemi hormon. Amennyiben progeszteronhiány lép fel, úgy menstruációs zavarok, teherbeesési problémák, vetélés, hangulatingadozások jelentkezhetnek, ráadásul a kialakuló ösztorgéndominancia olyan problémákat is okozhat, mint a mióma, migrén, sőt bizonyos daganatok kialakulásáért is felelőssé tehető.

Mit lehet tenni, ha már kialakult a hormonzavar?

Amennyiben a stressz komolyabb hormonzavarokat okozott, először az alábbi módszereket érdemes bevetni, de akár szükség lehet gyógyszeres terápiára is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első és legfontosabb a megfelelő stresszkezelés elsajátítása, valamint a megfelelő életmód kialakítása, melynek a legfontosabb elemei a következők:

  • Megfelelő étkezés
  • Rendszeres testmozgás
  • Szabad levegőn való időtöltés
  • Kellő mennyiségű, minimum 7-8 órás alvás
  • Káros szenvedélyek elhagyása

10 gyógynövényes tea, amit mindenkinek ismernie kellene: jót tesznek a testnek és a léleknek

Az egészség és a harmónia sokszor csak egy karnyújtásnyira van tőled. Ismerd meg a legjobb gyógynövényeket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük