Az érzelmi kimerültség tünetei: nem játék, ha folyamatosan fáradtnak érzed magad

Az érzelmi kimerültség manapság nagyon gyakori jelenség, mégis kevesen ismerik fel a tüneteit. Ezekre az intő jelekre mindenképpen oda kell figyelni.

Az érzelmi kimerültség tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember a folyamatos stressz, a problémák és a túlhajszoltság miatt nemcsak fizikailag, de érzelmileg is könnyen kimerültté válhat. Bár ezt a jelenséget kevesen ismerik, fontos lenne odafigyelni rá és minél hamarabb kezelni, megoldást találni az állapotra, ugyanis a tünetek idővel egyre komolyabbá válhatnak.

A legtöbben csak fáradtságnak, lehangoltságnak tudják be a problémát, ám a következő jelek arra utalnak, hogy ennél jóval többről van szó. Szerencsére azonban tudatos odafigyeléssel és néhány egyszerű módszerrel könnyebbé teheted a helyzetet, és lassan újra feltöltheted az érzelmi raktáraidat.

Fáradtság, lehangoltság és kedvtelenség

A legfőbb figyelmeztető jel a nem múló fáradtság, az, ha sehogy sem tudod kipihenni magad, illetve, ha alvási nehézségekkel küzdesz, és állandóan csak pihenni lenne kedved. Nem ritka az sem, hogy az ember ebben az esetben éjszakánként gyakran felébred, és a másnapi teendőkön, a mindennapi gondokon kezd agyalni, emiatt pedig nem tud újra álomba merülni.

Szintén az érzelmi kimerültség jellemző tünetei közé tartozik a lehangoltság, a kedvtelenség is. Ha úgy látod, hogy minden nehezedre esik, semmihez sincs kedved, jóval kevesebbet mosolyogsz, mint általában, akkor érdemes átgondolnod, mi lehet az oka.

Idegesség és a tűrőképesség megváltozása

Az is erre a problémára utal, ha látszólag ok nélkül ideges vagy, és azt veszed észre, hogy könnyebben felhúznak az apróságok, a kicsi zajok is zavarnak munka közben, vagy hogy egészen jelentéktelen dolgokon is felhúzod magad. Az érzelmi kimerültség következménye, hogy a tűrőképesség igen alacsony lesz, ez pedig akár a társas kapcsolatok rovására is mehet. Azt ugyanis, aki ezzel a jelenséggel áll szemben, gyakran irritálják az emberek, nem képes odafigyelni a mondandójukra, és érdektelenséggel áll hozzájuk. Persze mindez akaratlanul és szinte tudattalanul történik, és bár nem akarja, könnyen megbántja viselkedésével a környezetében élőket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Munkahelyi nehézségek, motiválatlanság

Az állapot a teljesítményre is kihat, főleg azért, mert sok esetben a munkahelyi gondok, a túlórák és a kihasználás eredményezi az érzelmi kimerültséget. Gyakran jelenik meg például akkor, ha valaki úgy érzi, nem becsülik meg emberileg vagy anyagilag, illetve ha az illető egyáltalán nem szereti azt, amit csinál. Ha nincs motivációd, vagy úgy gondolod, hogy képtelen vagy elvégezni a feladatokat, a korábbi maximalizmusodnak nyoma sincs, és nem igazán látsz magad előtt célt, az szintén intő jel lehet.

Mindezek mellett gyakori tünet az, ha sokszor betegszel le, ha már nem igazán tesznek boldoggá azok a dolgok, amik korábban, és ha szinte állandóan dühöt vagy szomorúságot érzel. 

Mi lehet a megoldás?

A legjobb, ha átgondolod, mi lehet a kiváltó ok, és igyekszel megszüntetni azt. Előfordulhat, hogy egy beszélgetés a főnökkel, egy munkahelyváltás, egy boldogtalan párkapcsolat lezárása vagy egy új cél kitűzése, új tapasztalatok, élmények szerzése meghozza a várt eredményt, és megoldásként szolgálhat. Megesik azonban, hogy a fő problémát éppen nem tudod megszüntetni, de ebben az esetben is van néhány módszer, mellyel feltöltheted az érzelmi készleteidet.

Georgia Witkin pszichológus úgy véli, sokat segít, ha megtanulsz kedvesen, de határozottan nemet mondani olyan dolgokra, melyekről úgy véled, nem férnek bele az idődbe. Így csökkentheted a stresszt, a túlterheltséget, ezáltal pedig sokat javíthatsz a helyzeten. A szakértő szerint egy hosszabb szabadság, egy utazás is feltölthet, de a rövidebb pihenők is változást idézhetnek elő.

Azt ajánlja, hogy iktass be a napjaidba olyan időszakokat, melyek során olyannal foglalkozol, ami boldoggá tesz, felszabadít és kikapcsol. Lehet ez egy torna, egy jóga, egy kis olvasás, zenehallgatás, filmnézés, egy kényeztető fürdő vagy bármi, ami jólesik. Szintén remek ötlet, ha mindennap, munka közben is tartasz valamikor egy olyan tízperces szünetet, amely során nem a teendőkön agyalsz, nem netezel, csupán sétálsz egyet, iszol egy teát, vagy beszélgetsz a kollégáiddal - szigorúan nem céges ügyekről.

Mindfulness, mantrák és változtatás

Mindezek mellett érdemes gyakorolnod a mindfulnesst, azt, hogy mindig a jelen pillanatra koncentrálj, éld meg igazán azt, ami veled történik, és ne a negatív dolgokon, a problémákon agyalj. Tudatosítsd magadban, hogy mindenki életében vannak hullámvölgyek, de a rossz pillanatok nem tartanak örökké, és a megoldásra kell fókuszálni, hogy minél hamarabb véget vethess nekik. Az is jó ötlet, ha megalkotsz, megtanulsz pár pozitív mantrát, és ezeket minden reggel és este, valamint a nehéz pillanatokban elmondod magadban. A legegyszerűbbek a következők: „Minden rendben lesz.”, „Értékes és boldog vagyok.”, „Tudom, mi a célom, és jó irányban haladok afelé, hogy elérjem.” A hasonló mondatok ugyanis erős hatással vannak az agyra, és segítenek megnyugodni, a jó dolgokra koncentrálni.

Ha azonban mindezek ellenére nem változik a helyzet, ajánlott pszichológus tanácsát kérni, aki képes feltárni a háttérben rejtőző okokat, és szép lassan a megoldáshoz vezető útra terelni.

Megrázó képeken a depresszió

Hector Andres Poveda Morales egyetemista évei alatt tapasztalta önmagán a mentális problémák első jeleit, a helyzet viszont egyre csak súlyosbodott. Akkoriban iratkozott be egy fényképésziskolába is, ennek hatására pedig eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség. Megrázó, elgondolkodtató felvételeit végül az egész világgal megosztotta.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük