Mérgező gondolatok: mit kell kiiktatni ahhoz, hogy boldogabb legyél?

Néhány gondolat, bár automatikus, borzasztóan káros: ezeket mindenkinek el kellene felejteni.

gondolkodo no

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gondolatoknak hatalmas erejük van: képesek erőt adni, motiválni, és elősegíteni a célok elérését, de sajnos akár depresszív hangulatot, szomorúságot is okozhatnak, sőt, a karrierben történő előrehaladást is gátolhatják.

A negatív, mérgező gondolatok ugyanis borzasztóan károsak, és az egész lelki egészségre rossz hatással lehetnek. Ahhoz, hogy valaki boldog legyen, a következőknek soha nem szabadna megfordulnia a fejében, vagy, ha mégis, gyorsan el kell őket hessegetni, hogy ne gátolják a boldogságot, a magabiztosságot, és ne rombolják az önbizalmat.

„Úgyis alkalmatlan vagyok rá.”

Ha valaki állandóan kételkedik magában, és folyton csak arra gondol, hogy úgysem képes megcsinálni a feladatot, vagy úgyis alkalmatlan az állásra, amit kinézett, akkor azt egy idő után el is hiszi. Ez pedig azt eredményezi, hogy visszautasítja az ajánlatokat azért, mert úgy érzi, úgysem képes jól megcsinálni, vagy éppen nem pályázza meg az álommunkát, mert fél a visszautasítástól. Ezt a gondolatot azonban érdemes minél hamarabb elfelejteni, mert sok mindenben meggátolja az embert mind a karrierje, mind a magánélete terén. Ajánlott inkább arra gondolni, hogy egy próbát minden megér, és nem történik akkor sem katasztrófa, ha valami nem sikerül: sokkal rosszabb, ha meg sem próbálta.

„Az ő élete sokkal jobb, mint az enyém.”

Gyakran előfordul, hogy az ember úgy érzi, a másik élete sokkal boldogabb, mint az övé. Erre a jelenségre pedig a Facebookra és az Instagramra felkerült, tökéletesnek tűnő képek még jobban ráerősítenek. Ree Langham pszichológus szerint azonban ez borzasztóan káros: önértékelési problémákat, sőt, depressziót is okozhat. Nem szabad ezért ebbe a gondolatba belemélyedni, és emlékeztetni kell mindenkinek magát arra, hogy azok a fotók a neten igazából csak a másik hétköznapjainak egy-egy pillanatát mutatják be, és jó eséllyel nem véletlenül vannak olyan irigylésre méltóra beállítva.

A másik fontos dolog pedig, hogy mindenkinek megvannak a saját problémái, mindenkinek vannak nehéz percei, napjai attól, hogy másnak ezt nem mutatja. Előfordulhat, hogy a tökéletesnek látszó élet mögött rengeteg gond rejtőzik. De persze, nem is ez a lényeg: mindenkinek a sajátjával kell foglalkoznia, abból kihoznia a legjobbat.

„Velem mindig csak rossz dolgok történnek.”

Megesik, hogy balszerencsék sorozata sújtja az embert, de nem szabad ezek után sem az összes dologhoz úgy hozzáállni, hogy úgyis balul sül majd el, és úgyis rossz lesz a vége. Mert Toni Coleman pszichoterapeuta szerint ez egy olyan negatív körforgásba taszítja az embert, amiből nagyon nehéz kiszabadulni. Ilyenkor az illető ráadásul egy idő után csak a rosszat látja majd mindenben, nem képes a hétköznapok pozitív dolgait észrevenni, és hajlamosabbá válik az elkeseredettségre, valamint a tétlenségre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

„Úgysem lesz tökéletes, úgyhogy meg sem próbálom.”

Ha valaki csak olyan feladatra hajlandó vállalkozni, amit szerinte hibátlanul képes elvégezni, az borzasztóan káros lehet. Ebben az esetben ugyanis pont a tanulás, a fejlődés lehetőségétől és a bizonyítástól, valamint a kihívásoktól fosztja meg magát, és gátolja a karrierje, valamint a magánélete előremozdulását. Arról már nem beszélve, hogy egyáltalán nem igaz, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie, és sokszor ez nem is elvárás. Ezért érdemes elfelejteni ezt a gondolatot, és akkor is belevágni valamibe, ha nem tudni pontosan, hogy sikerül-e majd.

Ilyen a depresszió egy lány szemén keresztül

Cheeky Ingelosi különleges, mégis rémálomszerű világba kalauzolja közönségét. A fotóin szereplő, fej és gyakorta végtagok nélküli lány a depresszióval küzdő ember megtestesítője, a felvételek célja pedig az, hogy kifejezésre juttassák a depressziósok érzelmeit, egyúttal pedig felhívják a figyelmet rájuk.

Ezt is szeretjük