A szó, amit szorongó embernek sose mondjunk - Hatalmas kárt lehet tenni vele
Egy szorongó vagy depressziós embernek igen káros lehet ez a gyakran használt, egyszerű és szinte jelentéktelennek titulált szócska.

beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan bele sem gondolnak, milyen hatást gyakorolhatnak egy emberre egy-egy mondattal. Pedig az ártalmatlannak tűnő szavak is lehetnek igen károsak, főleg akkor, ha a másik lelki vagy önértékelési problémákkal küzd.

A szorongó vagy depressziós személyek sokkal érzékenyebbek, teljesen máshogy reagálnak bizonyos tanácsokra, mint mások. Sőt, gyakori, hogy a segítő szándékú ötletek, javaslatok csak még rosszabb állapotba taszítják őket. Erről természetesen nem tehetnek, de érdemes odafigyelni, hogy bizonyos kifejezések ne hangozzanak el, ha beszélsz velük. Van egy szó, amit főleg javasolt kerülni.

A legkárosabb szó a szorongó emberek számára

Elizabeth Duval pszichológus és szorongásszakértő szerint a legkárosabb szó, amit egy szorongó embernek mondhat valaki, az a csak. Például: „Csak vegyél egy nagy levegőt, és nyugodj le”, „Csak össze kellene szedned magad picit” vagy „Csak vegyél erőt magadon, és csináld meg”. Ezek és az ezekhez hasonló mondatok tanácsnak, segítségnek tűnhetnek, ám a másik számára egyáltalán nem azok.

Azt sugallják neki, hogy az említett dolgok egyszerűek, nem igényelnek nagy erőfeszítést, bárki képes rájuk. A depressziós vagy szorongó emberek számára azonban sokszor a legalapvetőbb feladatok is nehézséget okoznak, és nagy kihívásnak számítanak, bár ezt a legtöbben nem is tudják elképzelni. Annyira elhatalmasodnak rajtuk a negatív gondolatok és érzések, hogy szinte képtelenek erőt venni magukon, koncentrálni egy feladatra, vagy épp másokkal beszélni, találkozni, esetleg konfrontálódni. A szakértő hangsúlyozta, bár szőrszálhasogatásnak tűnhet, hogy egy ilyen rövid és szinte jelentéktelennek tűnő szó ekkora kárt okozhat, valóban így van: mélyen érinthet másokat, és még rosszabb állapotba sodorhatja őket.

Mit mondj helyette?

A szakértők szerint van néhány olyan mondat is, mely nagy segítséget nyújthat a lelki és pszichológiai problémákkal küzdőknek. 

„Tényleg érdekel, mi van veled.”

Jill Harkavy-Friedman szerint érdemes kifejezni azt, hogy érdekel, mi zajlik éppen le a másikban vagy az életében, mi bántja, mitől szomorú. Mindig erőt ad egy embernek, ha tudja, törődnek vele mások, és fontos a barátainak, családtagjainak.

A cikk az ajánló után folytatódik

„Tudom, hogy ez nagyon nehéz, de mi lenne, ha…”

Victor Schwartz mentálhigiénés szakértő szerint tanácsadás előtt mindig ki kell fejezni, hogy átérzed az illető helyzetét, és hangsúlyozni kell, hogy tisztában vagy vele, nem egyszerű a szituáció. Ez érzékelteti vele, hogy nem csak ő dramatizálja túl a dolgot, és azt is, hogy a másik nem tekint lekicsinylően a problémáira, és segít megnyílnia. Ezek után pedig sokkal hatásosabb lesz egy javaslat, sokkal nagyobb esély van rá, hogy megfontolja, elfogadja.

„Mit tudok tenni, amivel segíthetek?”

A pszichológusok egyetértenek abban, hogy ilyen esetben fontos megkérdezni az illető személyt arról, miben segíthetsz, mit tehetsz azért, hogy jobban érezze magát. Igen kevesen teszik fel konkrétan ezt a kérdést, pedig néha sokkal eredményesebb, mint egy légből kapott tanács.

A lány képei segítenek megérteni a depresszió érzését

Cheeky Ingelosi különleges, mégis rémálomszerű világba kalauzolja közönségét. A fotóin szereplő, fej és gyakorta végtagok nélküli lány a depresszióval küzdő ember megtestesítője, a felvételek célja pedig az, hogy kifejezésre juttassák a depressziósok érzelmeit, egyúttal pedig felhívják a figyelmet rájuk. 

Ezt is szeretjük