A szervezet megfelelő anyagcseréje elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez: a jól működő vérkeringés és táplálék-anyagcsere segít megelőzni a betegségeket, de az egészséges testtömeg elérését is lehetővé teszi.
Tudatos étrenddel, elégséges mennyiségű mozgással serkenthető a test metabolizmusa. Ehhez a tápanyagokból megfelelő mennyiség szükséges, a túladagolás és a hiány egyaránt akadályozhatja az összehangolt folyamatokat.
Anyagcsere-serkentő ásványi anyagok
A szénhidrát, a fehérje vagy éppen a víz szerepéről számtalanszor olvashattál már. A tudatos táplálkozás során viszont az ásványi anyagok bevitelére is figyelni kell. A makro- és mikroelemek biokatalizátorként segítik a sejtek munkáját, erősítik az immunrendszert, de támogatják az emésztőszervek és a szív munkáját is.

A vas a sejtek oxigénellátásához fontos, hiánya a hemoglobinszint csökkenéséhez és vérszegénységhez vezet. Legjobb forrása az európai mogyoró és a petrezselyem, 100 grammonként 35, illetve 97 milligrammot tartalmaznak, de a csalán, a mák vagy a húsok is
jók a pótlásra.

A magnézium hozzájárul az izomnövekedéshez, a kalcium felszívódásához, a vércukorszint stabilizálásához, de görcsoldásra is használják. A lenmag 100 grammonként 392, a szezám 351 milligrammot tartalmaz, de a csonthéjasokkal is
jól pótolható.

A kalcium a sejtek és a csontok fontos építőköve, de a vérkeringést és az izmok működését is segíti. A mák 100 grammonként 1400, a parmezán 1109 milligrammot tartalmaz belőle, de a magvakban és a halakban is
sok van. D-vitaminnal együtt a leghatékonyabb.
Fotó: Getty Images Hungary

A kálium erősíti az izmokat, és stabilizálja a vérnyomást, ezzel csökkenti a szívroham kockázatát is. 100 gramm sárgaborsóban 1210 milligramm van belőle, az étcsokiban 1600, de a petrezselyemzöld, a mák, a dió és a leveles zöldségek is
jó források.
Fotó: Getty Images Hungary

A cink segíti a sejtek megújulását, a sebgyógyulást, a megfelelő vércukorszint elérését és az immunerősítést. A legjobb forrás a borjúmáj, ami 100 grammonként 12 milligrammot tartalmaz, a tökmag 10 milligrammot, de a hüvelyesekben is
sok van.
Fotó: Getty Images Hungary

A szelén a sejtek épülésében segít, véd a sejtkárosodástól, erősíti az immunrendszert, serkenti a hormontermelést. A brazildióban szemenként 70-90 mikrogramm van, a csírák 100 grammja 79 mikrogrammot tartalmaz, de a
belsőségek is jó források. Óvatosságot igényel, mert
túladagolható.
Fotó: Getty Images Hungary

A kobalt elengedhetetlen a B12-vitamin felszívódásához, melynek a fehérje és a nitrogén anyagcseréjében, az idegrendszerben, a vérképzésben van szerepe. Hiányuk vérszegénységhez és emésztési zavarokhoz is vezethet. 100 gramm babban 60, a meggyben 20 mikrogramm van, de a spenót és a máj is jó forrása.
Fotó: Tharakorn / Getty Images Hungary

A króm is részt vesz a szénhidrát anyagcseréjében, elősegíti az inzulintermelést. A hiányának a cukorbetegség kialakulásában is szerepe lehet. A kagyló 100 grammjában 128, a datolyában 30 mikrogramm található, de jó források a búzakorpa és a tengeri herkentyűk is.
Fotó: Getty Images Hungary

A mangán a fehérje és a szénhidrát anyagcseréjében is részt vesz, védi a sejteket, és támogatja az enzimek munkáját, valamint a hormontermelést. 100 gramm búzacsírában 13 milligramm, a dióban 3,4 van, de az olajos magvak mindegyike kitűnő forrás.

A jód serkenti a pajzsmirigyhormonok termelését, támogatja az idegrendszert és a vérkeringést. A kelp tengeri algában több ezer mikrogramm van, míg a tőkehalban több mint 100, de más halak és a só is jó forrás. Csak jódhiány esetén kell pótolni, egyes ételek viszont
gátolják a felszívódását.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.)