10-szer több kalcium van benne, mint a tejben: isteni finom csonterősítő ételek
Tele vannak hasznos anyagokkal, és akkor is eheted őket, ha nem ihatsz tejet.

mak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kalcium a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokkal együtt a sejtek fontos építőköve, köztudottan nélkülözhetetlen szerepe van a csontok épülésében és a fogak egészséges fejlődésében, de az izmok és a vérkeringés megfelelő működését is segíti.

Mivel a kalcium hiánya csontfejlődési rendellenességeket, anyagcserezavart és csontritkulást okozhat, minden korban kiemelten fontos a napi ajánlott mennyiség, 800-1000 milligramm elfogyasztása. Túlfogyasztása hosszú távon érelmeszesedéshez vezethet, ám a napi 2000-2500 milligrammos limitet természetes forrásból szinte lehetetlen túllépni.

Természetes kalciumforrások

Bár a kalcium legfőbb forrásának a tejet szokás említeni, valójában egy deciliter mindössze 100-120 milligrammot tartalmaz belőle. Számos élelmiszerben ennél jóval több kalcium található, ezért akkor sem kell kétségbeesni, ha az ember valamiért nem fogyaszthat tejtermékeket.

Egyes zöldségek oxalát-, fitát- és rosttartalma akadályozza a felszívódását, és pótlásához megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére is figyelni kell, hiszen ezzel együtt tud igazán jól hasznosulni. A kalcium pedig a magnézium felszívódását segíti, ezért ajánlott a hármat együtt fogyasztani.

Ezt is szeretjük