10-szer több kalcium van benne, mint a tejben: isteni finom csonterősítő ételek
Tele vannak hasznos anyagokkal, és akkor is eheted őket, ha nem ihatsz tejet.


- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
A kalcium a szervezet számára elengedhetetlen ásványi anyagokkal együtt a sejtek fontos építőköve, köztudottan nélkülözhetetlen szerepe van a csontok épülésében és a fogak egészséges fejlődésében, de az izmok és a vérkeringés megfelelő működését is segíti.
Mivel a kalcium hiánya csontfejlődési rendellenességeket, anyagcserezavart és csontritkulást okozhat, minden korban kiemelten fontos a napi ajánlott mennyiség, 800-1000 milligramm elfogyasztása. Túlfogyasztása hosszú távon érelmeszesedéshez vezethet, ám a napi 2000-2500 milligrammos limitet természetes forrásból szinte lehetetlen túllépni.
Természetes kalciumforrások
Bár a kalcium legfőbb forrásának a tejet szokás említeni, valójában egy deciliter mindössze 100-120 milligrammot tartalmaz belőle. Számos élelmiszerben ennél jóval több kalcium található, ezért akkor sem kell kétségbeesni, ha az ember valamiért nem fogyaszthat tejtermékeket.
Egyes zöldségek oxalát-, fitát- és rosttartalma akadályozza a felszívódását, és pótlásához megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére is figyelni kell, hiszen ezzel együtt tud igazán jól hasznosulni. A kalcium pedig a magnézium felszívódását segíti, ezért ajánlott a hármat együtt fogyasztani.
OLVASD EL EZT IS!

- egészséges
- vitamin