8 isteni olasz étel eredeti receptje: a bruschettától a toszkán almatortáig

Az olasz konyha méltán népszerű az egész világon. A tészták, az izgalmas főételek és a könnyed desszertek egyszerűek, mégis nagyon ízletesek.

Legfinomabb olasz ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olasz konyhára a könnyedség és a sokszínűség egyaránt jellemző. Minden régiónak megvan a specialitása. A mediterrán fogások egészségesebbek, mint a magyar, nehéz ételek, a hozzávalók könnyen beszerezhetőek, és nem túl drágák. Az olaszok imádják az előételeket, a bruschetta, a rizottó remek nyitánya lehet a közös étkezéseknek. A levesek közül a minestronét mindenképpen meg kell kóstolni.

A tészták mellett a húsételek háttérbe szorulnak, a halak, a tenger gyümölcsei, friss zöldségek, saláták viszont gyakran kerülnek a tányérra. Legyen az spagetti, lasagne, gnocchi, pizza vagy penne, az olaszok a tésztakészítést sem veszik félvállról. Al dente, azaz fogkemény állagúan szeretik a tojás nélküli, durumlisztből készült tésztákat. A feltéteket bátran variálhatod. Az olasz konyhában népszerű alapanyag az olíva, a paradicsom, a bazsalikom, a parmezán és a mozzarella sajt is. 

A legfinomabb olasz ételek

Az olasz desszertekre is a könnyedség a jellemző. Olyan édességeket is megszerettettek a világgal, amiket még sütni sem kell, ilyen a tiramisu vagy a panna cotta. Az ellenállhatatlan profiterol vagy a toszkán almatorta sem igényel nagy konyhai tapasztalatot. Összegyűjtöttük a kedvenc olasz receptjeinket, érdemes mindet kipróbálni.

Az ínycsiklandó bruschetta az olaszok népszerű, percek alatt összedobható előétele. Az antipasto általában paradicsommal, bazsalikommal és fokhagymával készül, de akár mozzarellával is gazdagíthatod. Ropogós kenyérrel tálald.
Az olaszok a rizottót is előételként fogyasztják, ami akkor az igazi, ha jó krémes. Néhány praktikával még finomabb lesz. Feltétlenül rizottórizsből készítsd, és a bort se hagyd ki belőle. Gazdagíthatod friss zöldségekkel és parmezánnal.
A világ egyik leghíresebb étele a megunhatatlan bolognai spagetti. A szósz sokkal finomabb, ha saját magad készíted el. Bár időigényes, megéri. A titka egy kis fahéj, amitől finomabb és olaszosabb lesz.
A pizza is meghódította az egész világot. Az olaszok vékony tésztával készítik. Számtalan variációban megkóstolhatod: paradicsomos szósszal, sonkával, szalámival, sok-sok zöldséggel és persze sajttal.
Az olaszok még a rántott húst is paradicsomos szósszal és sajttal tálalják, továbbá spagettit készítenek hozzá. A bundába parmezán kerül, mozzarella pedig az ínyenc fogás tetejére, így igazán izgalmas lesz.
Ha könnyű desszertre vágysz, a panna cottát is vedd számításba! A Piemontéból származó édes, fényes, tejszínes édesség különféle gyümölcsökkel, öntetekkel kiváló. Kóstold meg a kókuszos, epres változatot is! Jól behűtve még ellenállhatatlanabb.
A krémes tiramisut pofonegyszerű összedobni. Bár gyorsan végzel a mascarponés, babapiskótás édességgel, mindenképp pihentetni kell legalább négy-hat órát a hűtőben. A kávés változat mellett idénygyümölccsel is érdemes kipróbálni.
Olaszországban szinte minden régiónak megvan a saját specialitása. A toszkán konyha híres édessége a kevert tésztás almatorta. Az olaszok fenyőmagot is raknak a sütibe, amitől még különlegesebb.

(Képek: Getty Images.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük