A 3 legfinomabb forralt bor receptje - Ezekkel az arányokkal lesznek a legízletesebbek
Vörös-, fehér- és a rozé borra is mutatunk alternatívát.
Ahogy odakint egyre hűvösebbé válik az idő, a baráti összejöveteleken kevésbé fogynak a sörök. De szerencsére ilyenkor mindig akad valaki a társaságban, akinek beugrik a forralt bor, mint kiváló alternatíva.
A fűszeres, forró ital az adventi időszak nagy kedvence, melyet érdemes otthon készíteni, hiszen így pontosan tudod, hogy milyen alapanyag került bele.
Forralt bor: milyen borból, mennyi vízzel?
Forralt bort általában senki nem díjnyertes Pinot Noir-ból készít, de az sem jó hozzáállás, ha azt gondoljuk, cukor és fűszerek hozzáadásával bármilyen ócska lőréből készülhet. Ez a fajta megközelítés legkésőbb másnap megbosszulja magát. A forralt bor színe alapvetően mindegy: lehet rozé, fehér vagy vörös - ez pusztán ízlés dolga. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy a fehér és a rozé melegítés hatására zavarossá válik, így kevésbé mutat jól a pohárban, mint vörös.
Lehetőleg inkább félédes vagy félszáraz bort válassz alapanyagként -, sőt, akár szárazat is lehet. A forralt bort nem csak a karácsonyi vásárokon vizezik: hozzáadott víz hiányában túlságosan erős és nehéz ital válik belőle. Egy üveg - 7 dl - borhoz legalább 2 dl vizet illik adni, de ízlés szerint akár 5 dl is mehet bele.
Gyömbéres gyógy-forraltbor
Hozzávalók
- 7 dl vörösbor
- 3 dl víz
- 1 tk szárított gyömbér
- 1 rúd fahéj
- 2 tk szegfűszeg
- 1 narancs - karikákra vágva
- 3-4 evőkanál méz - vagy cukor
Elkészítés
A vörösbort és a vizet öntsd egy lábosba és kezdd el melegíteni. Add hozzá az összes hozzávalót - utoljára a mézet és a narancskarikákat. Néhány percig még főzd, majd mielőtt lobogna, húzd le a tűzről. Hagyd állni pár percig, majd még melegen tedd bögrékbe. Ha nem szeretnéd, hogy a méz hasznos, gyógyító vegyületei kárba vesszenek, csak akkor add a forralt borhoz, ha az már langyos.
Almás forralt bor
Hozzávalók
- 7 dl fehérbor
- 2 dl 100%-os almalé
- 2 dl víz
- 1 rúd fahéj
- 2 csillagánizs
- 2 tk szegfűszeg
- 3-4 evőkanál cukor - vagy méz
- 1 citromkarika
- 2 almakarika
Elkészítés
A fűszereket tedd egy lábosba, majd pirítsd óvatosan egy kicsit, míg az illatát nem érzed. Ezután öntsd rá a bort, az almalevet és a vizet. Forrásig melegítsd, majd vedd le a tűzhelyről és hagyd állni néhány percig, mielőtt poharakba öntenéd.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Forralt bor aszalt szilvával
Hozzávalók
- 7 dl rozé vagy vörösbor
- 3 dl víz
- 20 dkg aszalt szilva
- 1 rúd fahéj
- 2 tk szegfűszeg
- 10 db kardamom
- 1 narancs - karikákra vágva
- 3-4 evőkanál cukor - vagy méz
Elkészítés
Öntsd egy lábosba a vizet és az üveg bort. Kicsit melegítsd, majd add hozzá a fűszereket és a cukrot. Kevergesd egy ideig, majd mielőtt lobogna, húzd le a tűzről. Pár percig hagyd állni, majd öntsd csészékbe.
Még néhány adventi ital
Az alább látható listában a bódító innivalók mellett néhány alkoholmentes fajtát is mutatunk neked advent idejére.
A legfinomabb karácsonyi italok egyszerű receptekkel: 8 csodás ötlet a likőröktől a puncsokig
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- karácsony
- karácsonyfa