A 3 legfinomabb forralt bor receptje - Ezekkel az arányokkal lesznek a legízletesebbek
Vörös-, fehér- és a rozé borra is mutatunk alternatívát.

GettyImages-1180951791
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy odakint egyre hűvösebbé válik az idő, a baráti összejöveteleken kevésbé fogynak a sörök. De szerencsére ilyenkor mindig akad valaki a társaságban, akinek beugrik a forralt bor, mint kiváló alternatíva.

A fűszeres, forró ital az adventi időszak nagy kedvence, melyet érdemes otthon készíteni, hiszen így pontosan tudod, hogy milyen alapanyag került bele.

Forralt bor: milyen borból, mennyi vízzel?

Forralt bort általában senki nem díjnyertes Pinot Noir-ból készít, de az sem jó hozzáállás, ha azt gondoljuk, cukor és fűszerek hozzáadásával bármilyen ócska lőréből készülhet. Ez a fajta megközelítés legkésőbb másnap megbosszulja magát. A forralt bor színe alapvetően mindegy: lehet rozé, fehér vagy vörös - ez pusztán ízlés dolga. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy a fehér és a rozé melegítés hatására zavarossá válik, így kevésbé mutat jól a pohárban, mint vörös.

Lehetőleg inkább félédes vagy félszáraz bort válassz alapanyagként -, sőt, akár szárazat is lehet. A forralt bort nem csak a karácsonyi vásárokon vizezik: hozzáadott víz hiányában túlságosan erős és nehéz ital válik belőle. Egy üveg - 7 dl - borhoz legalább 2 dl vizet illik adni, de ízlés szerint akár 5 dl is mehet bele.

Gyömbéres gyógy-forraltbor

Hozzávalók

  • 7 dl vörösbor
  • 3 dl víz
  • 1 tk szárított gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 2 tk szegfűszeg
  • 1 narancs - karikákra vágva
  • 3-4 evőkanál méz - vagy cukor

Elkészítés

A vörösbort és a vizet öntsd egy lábosba és kezdd el melegíteni. Add hozzá az összes hozzávalót - utoljára a mézet és a narancskarikákat. Néhány percig még főzd, majd mielőtt lobogna, húzd le a tűzről. Hagyd állni pár percig, majd még melegen tedd bögrékbe. Ha nem szeretnéd, hogy a méz hasznos, gyógyító vegyületei kárba vesszenek, csak akkor add a forralt borhoz, ha az már langyos.

Almás forralt bor

Hozzávalók

  • 7 dl fehérbor
  • 2 dl 100%-os almalé
  • 2 dl víz
  • 1 rúd fahéj
  • 2 csillagánizs
  • 2 tk szegfűszeg
  • 3-4 evőkanál cukor - vagy méz
  • 1 citromkarika
  • 2 almakarika

Elkészítés

A fűszereket tedd egy lábosba, majd pirítsd óvatosan egy kicsit, míg az illatát nem érzed. Ezután öntsd rá a bort, az almalevet és a vizet. Forrásig melegítsd, majd vedd le a tűzhelyről és hagyd állni néhány percig, mielőtt poharakba öntenéd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Forralt bor aszalt szilvával

Hozzávalók

  • 7 dl rozé vagy vörösbor
  • 3 dl víz
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1 rúd fahéj
  • 2 tk szegfűszeg
  • 10 db kardamom
  • 1 narancs - karikákra vágva
  • 3-4 evőkanál cukor - vagy méz

Elkészítés

Öntsd egy lábosba a vizet és az üveg bort. Kicsit melegítsd, majd add hozzá a fűszereket és a cukrot. Kevergesd egy ideig, majd mielőtt lobogna, húzd le a tűzről. Pár percig hagyd állni, majd öntsd csészékbe.

Még néhány adventi ital

Az alább látható listában a bódító innivalók mellett néhány alkoholmentes fajtát is mutatunk neked advent idejére.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük