Tudtad? Ezért fontos, hogy legalább 9 gömbdísz legyen a karácsonyfán

Miért éppen gömb alakú díszekkel ékesítjük a fenyőfát?

ajanlo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy a karácsonyfa az ünnep egyik legfontosabb szimbóluma, otthonunk ékes dekorációja is, amit finom szaloncukrokkal, színes gömbökkel és fényfüzérekkel díszítenek.

Gondolkoztál már azon, mi köze az örökzöld fenyőnek Jézus születéséhez, és miért éppen gömb alakú díszekkel ékesíted azt?

 Mi köze a fenyőnek a karácsonyhoz?

Az örökzöldek már az ókorban is fontosak voltak az emberek számára, akik valamilyen zöld növénnyel díszítették házaikat, ezzel is utalva az új élet kezdetére, a reményre és az eljövendő tavaszra. A középkorban egyes örökzöldekhez varázslatos tulajdonságokat társítottak, és úgy gondolták, hogy megvédik őket a rossz szellemek és boszorkányok ellen. A források szerint az is középkori szokás volt, hogy fiatal fát vágtak ki, ami az ifjú élet feláldozását jelképezte - hasonlóan Jézushoz, aki fiatalon adta életét az emberekért.

szoveg-2

Maga a karácsonyfa állításának hagyománya pogány eredetű, és egészen a 16. századig nyúlik vissza. Kezdetben a keresztény hitre áttért emberek emiatt nem is ékesíthették zöld fenyőgallyakkal vagy babérfákkal házaikat. Az első feljegyzés a karácsonyfáról a 16. század elejéről, Németországból származik, ekkor még almával és ostyával díszítették az örökzöldeket. A hagyomány szépen belopódzott Európa többi országába, így hazánkba is. Pesten az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állíttatta 1824-ben, a hatvanas években pedig már fenyővásárokat is tartottak.

Ezért kell legalább 9 gömb a karácsonyfára

A zöld szín az új élet reményét is jelképezi, az ágak pedig az életspirált, az örök változást szimbolizálják. A fenyőfára különböző díszek kerülnek, amelyek közül a legfontosabbak a gömbök. A kerek, labda formájú díszek a teljességet és a világmindenséget szimbolizálják, azaz a Földet és a bolygónkat körülvevő nyolc másik égitestet. Fontos ezért, hogy legalább kilenc gömbdísz biztosan legyen a karácsonyfán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor, mivel a gömbdíszek eredetileg üvegből vagy valamilyen könnyen törhető anyagból készültek, az emberi esendőséget is jelzik. A törékenységre és mulandóságra utalnak, és arra emlékeztetnek, hogy találd meg életedben a jót, és élvezd a boldog pillanatokat.

A gömb és az életfa

A gömbök mindezek mellett a paradicsomi életfa terméseit is szimbolizálják, amelyek az eredendő bűnre emlékeztetnek: Ádám és Éva a tiltás ellenére evett az édenkerti tudás fájának gyümölcséből, engedetlenségük miatt pedig Isten kiűzte őket a paradicsomból.

szoveg

A fenyő ilyen módon a tudás fáját is szimbolizálja, és mivel régen almával díszítették a fákat, a bűnre is emlékeztet. A fát betakaró girlandok pedig a ravasz kígyót testesítik meg, aki kísérteni kezdte az első emberpárt.

Karácsonyi óriás gömbök

Bár úgy néz ki, mintha komoly munka lenne mögötte, viszonylag egyszerűen elkészíthető egy ilyen látványos dísz. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük