A te karácsonyfád tökéletes a tudomány szerint? A magasságot és a díszek számát is meghatározták

A Sheffieldi Egyetem matematika szakos hallgatói pontosan kiszámolták, hogyan kellene kinéznie egy tökéletes karácsonyfának.

Tökéletes karácsonyfa képlet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb szimbóluma a fenyőfa, aminek már a kereszténység előtti időben is varázslatos, mágikus erőt tulajdonítottak, és amit az örökkévalóság szimbólumaként tartanak számon. A tűlevelűn található gömb alakú díszek a teljességet, valamint a Földet és a bolygónkat körülvevő kilenc másik égitestet szimbolizálják.

Szenteste a legtöbb ember arra törekszik, hogy minden hibátlan legyen, a finom ételek és illatozó bejglik mellett pedig egy tökéletes karácsonyfa álljon a nappaliban. Praktikum szempontjából egy olyan, ami sokáig bírja a benti meleget, és nem peregnek le hamar a tűlevelek.

Az ideális karácsonyfa képlete öt dolgon múlik

Mindenkinek mást jelent az ideális fenyő fogalma, hiszen a fenyőválasztás személyes ízléstől függ, ugyanakkor a Sheffieldi Egyetem matematika szakos hallgatói pontosan kiszámolták, esztétikailag hogyan kellene kinéznie egy tökéletes karácsonyfának. 

karifa

Számításaik alapján megállapítható, hogy a tökéletes fenyő öt dologtól függ: a fenyő és a csúcsdísz magasságától, a gömbök számától, a girland vagy a boa, valamint az égősor hosszától.

A diákok kalkulációi szerint a fának 183 cm magasnak kell lennie, a csúcsdísznek pedig a teljes fenyőhossz egytizedét kell képeznie, ebben az esetben 18 cm-esnek kell lennie. A fenyő és a csúcsdísz magasságán kívül a képlet magában foglalja a gömbök mennyiségét, a boa és az égősor hosszát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hallgatók képlete alapján 37 darab gömbnek, valamint 9 méter és 20 cm hosszú boának vagy girlandnak kellene díszítenie a tökéletes fát. Az izzósor optimális hosszának megállapításához a fenyő magasságát vették alapul, amit pi-vel, azaz 3,14-gyel kell szorozni. Így 574 cm hosszú égősor díszíti az esztétikailag optimális fenyőfát - írja a Scheffield Egyetem honlapján. Természetesen ez csak egy elmélet, amit nem kell túl komolyan venni, mindenki számára olyan a tökéletes karácsonyfa, amilyet az egyéni ízlése, az otthona adottságai és az anyagi lehetőségei megengednek.

Luxuskarácsonyfák, amiket kicsit túltoltak

Az alábbi fákat valószínűleg már nyár közepén nekiálltak feldíszíteni, és abba sem hagyták december elejéig. Nevetésre felkészülni!

Luxus karácsonyfák, amiket kicsit túltoltak: a díszítésnek is van határa

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük