Így tartsd sokáig frissen a karácsonyfát: vízkeresztig zöldellni fog

Tippek és trükkök arra, hogyan marad minél tovább szép a karácsonyfa.

karacsonyfa

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hagyomány szerint a fenyőfának vízkeresztig, január 6-ig kellene díszítenie a lakást, de mi történik akkor, ha a tűlevelek már sokkal előbb elkezdenek szomorúan potyogni? Sok fa alig éli csak túl a karácsonyt, a megfelelő módszerrel azonban meg lehet hosszabbítani az életüket. 

A legjobb, ha olyan fát választottál, amelyik alapból sokáig kitart. A legtartósabb a Nordmann-fenyő, ennek ugyanis a tűlevelei rászáradnak az ágakra, így nem potyognak le. Ha nem ilyen a fád, akkor is számtalan módon növelheted az élethosszát.

Öntözd rendszeresen!

A legtöbb modern talpba már tölthető víz. Ha ilyen talpban áll a fa, nincs más dolgod, mint rendszeresen öntözni a fát, akár a vágott virágot. Naponta ellenőrizd, hogy elég víz van-e alatta. Ha olyan talpazatod van, amelyikbe nem lehet vizet tölteni, akkor is van megoldás. Fúrhatsz néhány lyukat a fa törzsébe, hogy azon keresztül öntözd, ám ez kicsit körülményes, és kevésbé hatásos.

karácsonyfa csillogás díszes

A fa a levegőből is hozzájuthat valamennyi folyadékhoz, ezért érdemes gondoskodni róla, hogy mindig párás legyen az otthonod. Használj párásítót, vagy helyezz cserépedényben vizet a radiátorra. Így lassabban szárad ki a fenyő. Egy flakonból vizet is spriccelhetsz a fára, csak ügyelj arra, hogy az égősort ne érje víz.

Állítsd megfelelő helyre!

Olyan helyre állítsd a fát, ahol nem kell meghajlítani vagy levágni az ágait, hogy elférjen, ez ugyanis meg is ölheti, ha nem végzik szakszerűen. A plafontól legalább 30 centit mérj, hogy a csúcsdísz is elférjen, és a talp se zavarjon be.

Ne helyezd a karácsonyfát hősugárzó közelébe, mert attól gyorsabban veszít vizet, és hamarabb elkezd száradni. Így ráadásul a lakástűz kialakulásának veszélye is jelentősen csökken. A fényfüzérekre is figyelj, ezeket ajánlott kikapcsolni, ha nem tartózkodsz a szobában, valamint érdemes belőlük LED-eset választani. Ezek alacsonyabb hőhatást fejtenek ki, és ezért kisebb a tűzveszély is, és leveleket sem szárítják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A karácsonyfa legjobb helye egy félig napos ablak mellett van. A keletre néző az ideális, itt ugyanis reggel kap fényt, délután viszont árnyékban lehet. A túl sok napfény hamar kiszárítja a karácsonyfát, de a sötét is megrövidítheti az életét.

Fenyőfát a komposztba?

A fenyőfa, bár természetes eredetű, inkább csak végső esetben kerüljön bele a komposztba, a gyanta és a tűlevél miatt ugyanis nehezebben, lassabban bomlik le. Nem ez az egyetlen olyan háztartási hulladék, melynek nincs helye a komposztládában. Mutatjuk, mit dobj ki inkább a kukába.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük