Meg is ölheted vele a madarakat a kertben: ezt soha ne tedd az etetőbe

Ha ezeket az ételeket teszed a madáretetőbe, akár meg is mérgezheted vele a kerted lakóit.

madareteto
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy közeledik a tél, vándormadaraink készülődnek az utazásra, de számos faj nem költözik melegebb tájra, ők itthon maradnak, és tovább énekelnek a kertekben. A tél ínséges időszak, és bár a madarak nem szorulnak feltétlenül emberi segítségre, kifejezetten sokat jelent a kertek kis lakóinak, ha nem kell annyira megdolgozniuk a falatért.

Ha szeretnél segíteni a kerti madaraknak, az etetőket az első fagyok idején érdemes kitenned novemberben, és addig kell kinn hagyni, amíg melegebbre nem vált az idő tavasz közepén. Jó, ha a zöld közelébe, jól megközelíthető helyre kerül a házikó. Ha egyszer elkezdted etetni a kerted madarait, ne hagyd abba tavaszig, mert várni fogják az ételt!

Ne add a madaraknak

Az etetőbe sok minden kerülhet. A legegyszerűbb eleség a sózatlan napraforgómag, de minden más sózatlan, pörköletlen olajos mag is megteszi. A madarak szeretik még az állati zsiradékokat, a sózatlan, füstöletlen szalonnát, a marhafaggyút vagy a vajat is. A nyers húst apróra vágva érdemes nekik kitenni. Az állatkereskedésekben beszerezhető pinty- vagy papagájeleség is jó nekik. Gyümölcsök közül almával, körtével, csipkebogyóval is várhatod őket.

Azonban számos olyan táplálék van, amely nem való a madáretetőbe, mégis évről-évre kiteszik az emberek, nem is sejtve, hogy ezzel nemhogy nem segítenek, egyenesen megbetegítik a madarakat. Ezeket gyűjtöttük most össze a válogatásunkban.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com

Ezt is szeretjük