A NÉBIH is figyeli a tűzifacsalókat: ilyen trükkökkel próbálják felnyomni az árakat a szélhámosok
Így trükköznek a tűzifával a csalók. Mutatjuk, mit tehetsz ellenük.

tuzifa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tombol az ősz, és vele kezdetét vette a fűtésszezon. Azoknak pedig, akik fatüzeléssel melegítik a lakást, idén is szembe kell nézniük a szélhámosokkal. Egy új jogszabálynak köszönhetően azonban idén könnyebb lesz kiszúrni a tűzifacsalókat már a hirdetésük alapján.

A jogszabály értelmében a tűzifaárusoknak be kell jelenteniük a tevékenységüket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál - NÉBIH -, nyilvántartásba kell vetetniük magukat, így könnyebbé válik az azonosításuk.

Így szúrd ki a tűzifacsalókat!

A NÉBIH-nél nyilvántartásba kerülő faárusok kapnak egy úgynevezett EUTR-számot, melyet kötelesek feltüntetni a hirdetésükben. Ha a saját erdejük fáját árulják, ezt helyettesíthetik az erdőgazdálkodói kódjukkal is. Ezeken a számokon keresztül az árusok jól azonosíthatóak, így könnyebb lesz feljelenteni őket, illetve panaszt tenni ellenük.

tűzifa

Egy esetleges feljelentés után a NÉBIH először csak figyelmezteti az árusokat, de sorozatos szabálysértéseket követően akár 20 millió forintig terjedő bírságot is kivethet rájuk, ami jelentős visszatartó erőt jelent a csalással próbálkozóknak.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy csak olyan árustól szabad vásárolni, aki jól utánakereshető és ellenőrizhető, hiszen évről évre több a tűzifával házaló, ömlesztve áruló szélhámos. Ezek jellemzően számlát sem tudnak adni, így, ha nem is ajánlja fel a lehetőséget az árus, érdemes elkezdeni gyanakodni. Az ilyen fák minőségét nagyon nehéz ellenőrizni, az árusokkal szemben pedig nem lehet panaszt tenni, hiszen gyakran szinte nyom nélkül eltűnnek.

Ha már megtörtént az adásvétel, ellenőrizni kell az átvett faanyag súlyát és minőséget - a vizes fa mindig többet nyom, ezzel sok szélhámos trükközik. A rakodás is sarkalatos pont. Sosem szabad az árusoknak előre fizetni, mindig meg kell győződni róla, hogy a tűzifa minősége, a fa fajtája azonos a megbeszélttel, és nem próbálják-e feltolni a mennyiséget korhadékokkal vagy gallyakkal.

Mit ne tegyél soha a komposztba?

Az otthoni korhadt fát nyugodtan beteheted a komposztba, csak előbb vágd lehetőség szerint apróra. Ezzel szemben számos olyan háztartási hulladék akad, amit jobb inkább a szemetesbe dobni komposztálás helyett.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük