Ezt a pontját mindenképpen ellenőrizned kell a háznak: ki kell takarítani, mielőtt jön a tél

Így tisztítsd ki az ereszcsatornát, mielőtt beköszönt a tél.

Ereszcsatorna tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Senkinek nem a kedvenc foglalatossága, de bizony, időnként muszáj kitakarítani az ereszcsatornát is, különben a száraz levelek, madárfészkek, mohacsokrok eltömíthetik, és a víz nem folyik el rajta. Különösen fontos ez ősszel, a levélhullás idején.

A nyár és az ősz során könnyen összegyűlnek az ereszcsatornában a száraz levelek és a gallyak, amit az ember észre sem vesz, amíg nem jön az első nagy eső, vagy le nem esik a hó. Mire az ember észbe kap, már késő.

Ereszcsatorna tisztítása

Ha nem tud elfolyni a víz, megül a csőben, és idővel akár túl is csordulhat. A pangó vízben elkezdenek rothadni az ázó levelek, és könnyen bepenészesedhet az egész rendszer, a penész pedig komoly egészségügyi problémákat okozhat, ha bejut a házba. A tető vagy a pince is beázhat a víz miatt, ezzel jelentős károkat okozva.

eresz-mókus

Az ereszcsatorna vonzza a bogarakat, rágcsálókat, belefészkelnek a madarak, mókusok is, ha sokáig hagyod érintetlenül. Ez utóbbi a kisebb baj. A patkányok, egerek viszont könnyen utat találnak az ereszen keresztül a házba. Ezért fontos  évente legalább kétszer kitisztítani az ereszt. Egyszer kora tavasszal, a tél elmúltával, egyszer pedig késő ősszel, ha már lehullottak a levelek, de még nem esett a hó.

A tél beállta előtt meg kell találni az esetleges dugulásokat vagy lyukakat. Ehhez érdemes közelről átnézni az ereszt. Ha már megtörtént a baj, annak általában látható jelei vannak. Csöpögő víz, kisebb tócsák vagy állatok nyomai. A fém ereszcsatornák szívósabbak, akár húsz évet is kibírnak komolyabb károk nélkül, ezért, ha most tervezed a cserét, ilyet válassz.

Az ereszcsatorna kitakarítása nem bonyolult, de nem is kisestélyis munka, koszos leszel a végére. Szükséged lesz egy elég magas létrára, a két kezedre vagy egy jó erős víznyomású slagra. Vannak, akik ezen kívül nyeles kaparó eszközöket is visznek magukkal, de ezek nélkül is szép munkát lehet végezni. Fontos, hogy megfelelő védőfelszerelést viselj takarítás közben - kerti szövetkesztyűt és védőszemüveget is húzhatsz. A létrát pedig támaszd meg jól, és óvatosan mozogj a magasban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha lyukat találsz az ereszen, jó minőségű szigetelőanyaggal javítsd ki, de csak akkor állj neki, ha lesz ideje megszilárdulni, és nem kell a következő pár napban esőre számítani. Különösen figyelj a penészre. Ha penész nyomát találod, hígított fehérítővel fertőtlenítsd a csatornát. A kikapart szemetet pedig ne dobd ki, nyugodtan mehet egyenesen a komposztba. 

Tíz dolog, amit soha ne dobj a komposztba!

Az ereszből kiszedett hulladék jó helyen lesz a komposztban, de sok olyan háztáji szemét van, amit semmi esetre szem szabad a halom tetejére hajítani. Mutatjuk, mit dobj inkább a szemétbe. 

10 dolog, amit tilos a komposztba dobni - Sokan nem tudják

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Pixabay.com.

Ezt is szeretjük