A tökéletes mézeskalács receptje

Plusz díszítési ötletek

A karácsony a mézeskalács szezonja, ez kétségtelen, az illatos finomság lehet desszert és dísz is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökéletes mézeskalácshoz Lajos Mari receptje szerint

  • 25 dkg liszt,
  • 5 dkg vaj,
  • 6 dkg barna cukor,
  • 12,5 dkg méz,
  • 1 citrom, egy tasaknyi sütőpor,
  • 1 mokkáskanálnyi fahéj,
  • 1 tojás, némi szegfűszeg,
  • valamint szerecsendió kell,

na meg egy kis liszt a formázáshoz.
A cukrot, a mézet és a vajat tedd egy edénybe, majd lassú tűzön addig kevergesd, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Amikor elolvadt, tedd ezt a lábast hideg vízbe. Egy másik tálba reszeld a megtisztított citrom héját, add hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és némi őrölt szerecsendiót és szegfűszeget. Ha lehűlt a mézes keverék, habverővel keverd hozzá a tojást, majd add a liszthez és társaihoz. Az összedolgozás után egy egészen ragacsos masszát kell kapnod, ezt lisztezett felületen tudod cipóvá formálni.

Ha kész a cipó, tekerd be fóliával és egy éjszakára, de legalább öt órára tedd el pihenni a hűtőbe. Amikor pedig lejárt a pihenőidő, jön az igazán szórakoztató része a mézeskalács-készítésnek: a nyújtás, majd a formázás. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra a tésztát, majd vágj belőle olyan formákat, amilyenre vágysz, és díszítsd hangulatod szerint. Ezután tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kétszáz fokra előmelegített sütőben hét-nyolc perc alatt készre sülnek. 

Ezután jöhet a díszítés, kattintsd végig a képeket!

Hagyományos díszítés

Általában mindenki, aki készít mézeskalácsot karácsonykor, a hagyományos, klasszikus formákat részesíti előnyben, ennek megfelelően már lehet kapni ilyen kiszúróformákat is, de mindig jobb és szórakoztatóbb, ha saját kezűleg vágod ki a sokadik csillagot, üstököst, fenyőt vagy bármilyen karácsonyi jellegű formát. 

Az emberke

A forma, ami nélkül egészen egyszerűen nincs mézeskalácssütés, az emberke. Az animációs filmek világában is közkedvelt alakot annyira egyszerű kivágni, és olyan jól mutat, hogy nem lehet kihagyni a vágott formák közül. Díszítheted hangulatod szerint, vagy az ajándékozott jellemző hangulatát is az arcára varázsolhatod, a cukormázas lehetőségek tárháza végtelen.

Betűk

A mézeskalácstésztából nemcsak különböző alakzatokat, hanem betűket is vághatsz, amikből aztán komplett üzeneteket fabrikálhatsz, vagy például mindenki monogramját elkészítheted, és ráteheted a neki szánt ajándék csomagolására, családi körben úgyis viszonylag ritka az azonos monogram. 

Hagyományostól eltérő minták

Ha a klasszikus formák már nagyon mennek, vagy egyszerűen unod őket, de csak egy csillag alakú kiszúród van, és nincs kedved vagdosni, akkor se ess kétségbe! A hagyományos formákat egészen egyedi díszítéssel láthatod el, egy kis fantáziával széppé és különlegessé varázsolhatsz egy csillagot is, úgy, ahogy ezen a képen is láthatod, de használd bátran a fantáziádat, hiszen hibázni nem tudsz!

Házikó

Minden mézeskalács-készítő - legyen kezdő vagy rutinos ebben a műfajban - életében eljön a nap, amikor eszébe jut, hogy bizony mézeskalács-házikót kell készítenie az illatos édességből. Ez egyrészt igényel némi tervezést, hiszen a kisült oldalfalakat, tetőt, talapzatot, homlokzatot, tartógerendákat és persze a hidalóelemeket nem lehet utólag módosítgatni, másrészt pedig az utómunkálatokról sem szabad elfeledkezni, mert a mézeskalács-házikó úgy szép, ha alaposan fel van díszítve. Kattints ide az elkészítésért. Ha pontosan megtervezted a házikót, akkor is érdemes hagyni még némi tésztát, hogy utólag azért még legyen esély arra, hogy javíts, ha valami nem olyan lett, mint amilyennek elképzelted. 

Színezés

Ugyan jellemzően rettegünk az ételfestéktől, és hajlamosak vagyunk teljesen ártatlan alapanyagokra is a sátán műveként tekinteni, érdemes ezzel a lehetőséggel is élni. Ma már temérdek, az egészségre egyáltalán nem veszélyes ételfestéket vehetsz a megfelelő helyeken, és feldobhatod vele a mézeskalácsodat. Természetesen karácsonyi szezonban a piros és a zöld viszi a prímet, de nyugodtan használd a fantáziádat és akár a teljes színskálát.

Művészi megoldások

Ha az a fajta ember vagy, aki a karácsonyi készülődés összes nyűgét-baját időben letudta, akkor igazán szórakoztató és ráérős program lehet a mézeskalács-díszítés részletes, már-már művészi kivitelezése. Vess be mindent, amit egyébként külön-külön talán mások is használnak, színezz, cukormázazz, formázz különböző vágóeszközökkel, egyszóval élvezd ki a mézeskalács-formázásban rejlő összes lehetőséget!

Klasszikus sütemények

A hagyományos édességeknek mindig helye van az asztalon, még a karácsonyi desszertorgia előtt is.

Képeken 7 isteni sütemény, ha van egy kis időd a konyhában

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük