A tökéletes mézeskalács receptje
A karácsony a mézeskalács szezonja, ez kétségtelen, az illatos finomság lehet desszert és dísz is.
A tökéletes mézeskalácshoz Lajos Mari receptje szerint
- 25 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 6 dkg barna cukor,
- 12,5 dkg méz,
- 1 citrom, egy tasaknyi sütőpor,
- 1 mokkáskanálnyi fahéj,
- 1 tojás, némi szegfűszeg,
- valamint szerecsendió kell,
na meg egy kis liszt a formázáshoz.
A cukrot, a mézet és a vajat tedd egy edénybe, majd lassú tűzön addig kevergesd, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Amikor elolvadt, tedd ezt a lábast hideg vízbe. Egy másik tálba reszeld a megtisztított citrom héját, add hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és némi őrölt szerecsendiót és szegfűszeget. Ha lehűlt a mézes keverék, habverővel keverd hozzá a tojást, majd add a liszthez és társaihoz. Az összedolgozás után egy egészen ragacsos masszát kell kapnod, ezt lisztezett felületen tudod cipóvá formálni.
Ha kész a cipó, tekerd be fóliával és egy éjszakára, de legalább öt órára tedd el pihenni a hűtőbe. Amikor pedig lejárt a pihenőidő, jön az igazán szórakoztató része a mézeskalács-készítésnek: a nyújtás, majd a formázás. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra a tésztát, majd vágj belőle olyan formákat, amilyenre vágysz, és díszítsd hangulatod szerint. Ezután tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kétszáz fokra előmelegített sütőben hét-nyolc perc alatt készre sülnek.
Ezután jöhet a díszítés, kattintsd végig a képeket!
Klasszikus sütemények
A hagyományos édességeknek mindig helye van az asztalon, még a karácsonyi desszertorgia előtt is.
OLVASD EL EZT IS!
- csokoládé
- cukor
Elronthatatlan brownie
- dió
- mazsola