A tökéletes mézeskalács receptje

Plusz díszítési ötletek

A karácsony a mézeskalács szezonja, ez kétségtelen, az illatos finomság lehet desszert és dísz is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökéletes mézeskalácshoz Lajos Mari receptje szerint

  • 25 dkg liszt,
  • 5 dkg vaj,
  • 6 dkg barna cukor,
  • 12,5 dkg méz,
  • 1 citrom, egy tasaknyi sütőpor,
  • 1 mokkáskanálnyi fahéj,
  • 1 tojás, némi szegfűszeg,
  • valamint szerecsendió kell,

na meg egy kis liszt a formázáshoz.
A cukrot, a mézet és a vajat tedd egy edénybe, majd lassú tűzön addig kevergesd, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Amikor elolvadt, tedd ezt a lábast hideg vízbe. Egy másik tálba reszeld a megtisztított citrom héját, add hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és némi őrölt szerecsendiót és szegfűszeget. Ha lehűlt a mézes keverék, habverővel keverd hozzá a tojást, majd add a liszthez és társaihoz. Az összedolgozás után egy egészen ragacsos masszát kell kapnod, ezt lisztezett felületen tudod cipóvá formálni.

Ha kész a cipó, tekerd be fóliával és egy éjszakára, de legalább öt órára tedd el pihenni a hűtőbe. Amikor pedig lejárt a pihenőidő, jön az igazán szórakoztató része a mézeskalács-készítésnek: a nyújtás, majd a formázás. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra a tésztát, majd vágj belőle olyan formákat, amilyenre vágysz, és díszítsd hangulatod szerint. Ezután tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kétszáz fokra előmelegített sütőben hét-nyolc perc alatt készre sülnek. 

Ezután jöhet a díszítés, kattintsd végig a képeket!

Klasszikus sütemények

A hagyományos édességeknek mindig helye van az asztalon, még a karácsonyi desszertorgia előtt is.

Képeken 7 isteni sütemény, ha van egy kis időd a konyhában

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük