Sajtos, zöldséges mininyársak: az egyik legjobb vegetáriánus recept grillezéshez
Zöldségekkel és grillsajttal is tökéletes, ínycsiklandó nyársakat állíthatsz össze.

A grillnyársakra húst és kolbászt is fel lehet tűzni, ha azonban külön készítenél zöldséges köretként funkcionáló vagy épp vegetáriánus verziót, a szokásos grillzöldségeket egy kis halloumi sajttal is kiegészítheted. A receptben paradicsom, cukkini és lila hagyma kerül a nyársakra, de szinte bármivel kombinálhatod ezt az összeállítást, legyen szó padlizsánról, édesburgonyáról vagy épp egy kis kukoricáról.
Sajtos, zöldséges grillnyárs
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg halloumi, vagyis grillezhető sajt
- 1 nagy cukkini
- 12 koktélparadicsom
- 2 nagy lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 mokkáskanál oregánó
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kevés citromlé
Elkészítés:
A sajtot vágd nagyobb kockákra, körülbelül 2-3 centiméteres darabokra. A koktélparadicsomokat mosd meg, ha kissé nagyobbak, félbe is vághatod, de egyben is hagyhatod őket. A hagymát pucold meg, és vágd nagyobb darabokra vagy karikákra, félkörökre. A cukkinit mosd meg, vágd le a két végét, és szeleteld egy-másfél centiméter vastag karikákra vagy szintén félkörökre.
A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, majd keverd össze az olívaolajjal és a fűszerekkel. Csavarj hozzá egy kevés citromlevet is. A zöldségeket a nyársra tűzés előtt is megforgathatod az olajos keverékben, de megteheted azt is, hogy feltűzöd őket, és azután ecsettel olajozod be őket. A feltűzés során, különösen a sajt esetében, figyelj arra, hogy ne legyen túl szoros szomszédságban, úgy sokkal könnyebben megsül majd. Ha fanyársakat használsz, áztasd őket előzőleg 15-20 percre vízbe, nehogy lángra kapjanak a grillen.
A grill legyen közepes hőmérsékletű, úgy körülbelül 8-10 perc alatt megsülnek rajta a nyársak, közben érdemes kétszer-háromszor is megforgatni őket. Akkor van kész, ha a sajt szép aranybarnára, ropogósra pirult.
Ezeket a sajtokat dobd a grillre: érdemes bepácolni őket
Ha megrögzött húsevő vagy, akkor is érdemes kipróbálnod a grillsajtot, mert egészen új dimenziók nyílnak meg előtted, csak tudd kiválasztani a megfelelő fajtát.
ElolvasomKép: Getty Images Hungary.