A tökéletes mézeskalács receptje
Plusz díszítési ötletek
A karácsony a mézeskalács szezonja, ez kétségtelen, az illatos finomság lehet desszert és dísz is.

Ez is érdekelhet

Családi üdülőparadicsom, ahol a kicsik és a nagyok is jól érzik magukat (x)

Hogyan hasznosul pontosan a kalcium? Ez a vitamin elengedhetetlen hozzá (x)

Sztárokkal teli luxushajó indul Szegeden: igazi álomvilágba csöppenhetsz (x)

Ez a mézes csoki újrafogalmazza a csokoládét: édesség helyett próbáld ki ezt! (x)

Megújul a városligeti Gyermeknap: új helyszínek és programok várnak (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Hamarosan újra DM gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban: Ezt a bulit nem érdemes kihagyni! (x)

beauty and style

10 évet letagadhatsz ezzel a sminkkel, ha elmúltál 30: egyszerű praktikák fáradt bőrre »

Holnaptól igazi ruharitkaságok a H&M-ben: Giambattista Valli az új vendégtervező »

Emily Ratajkowski még a 80-as évek divatját is szexivé tudja tenni: őrület, milyen ruhákat visel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A tökéletes mézeskalácshoz Lajos Mari receptje szerint

  • 25 dkg liszt,
  • 5 dkg vaj,
  • 6 dkg barna cukor,
  • 12,5 dkg méz,
  • 1 citrom, egy tasaknyi sütőpor,
  • 1 mokkáskanálnyi fahéj,
  • 1 tojás, némi szegfűszeg,
  • valamint szerecsendió kell,

na meg egy kis liszt a formázáshoz.
A cukrot, a mézet és a vajat tedd egy edénybe, majd lassú tűzön addig kevergesd, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Amikor elolvadt, tedd ezt a lábast hideg vízbe. Egy másik tálba reszeld a megtisztított citrom héját, add hozzá a lisztet, a sütőport, a fahéjat és némi őrölt szerecsendiót és szegfűszeget. Ha lehűlt a mézes keverék, habverővel keverd hozzá a tojást, majd add a liszthez és társaihoz. Az összedolgozás után egy egészen ragacsos masszát kell kapnod, ezt lisztezett felületen tudod cipóvá formálni.

Ha kész a cipó, tekerd be fóliával és egy éjszakára, de legalább öt órára tedd el pihenni a hűtőbe. Amikor pedig lejárt a pihenőidő, jön az igazán szórakoztató része a mézeskalács-készítésnek: a nyújtás, majd a formázás. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra a tésztát, majd vágj belőle olyan formákat, amilyenre vágysz, és díszítsd hangulatod szerint. Ezután tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Kétszáz fokra előmelegített sütőben hét-nyolc perc alatt készre sülnek. 

Ezután jöhet a díszítés, kattintsd végig a képeket!

Klasszikus sütemények

A hagyományos édességeknek mindig helye van az asztalon, még a karácsonyi desszertorgia előtt is.

Ezt is szeretjük